Afbeelding

Waarom vogelhuisjes ophangen in je tuin een goed idee is

23 aug, 09:07 Partnercontent

In veel ecosystemen spelen vogels een cruciale rol en zijn ze overal. Door vele soorten zijn de natuurlijke nesten die vogels voor zichzelf bouwen niet meer voldoende om ze te voeden of te beschermen. Als huisdieren voor buiten of binnen, moeten we ons deel doen om hun voortbestaan te verzekeren.

Misschien heb je al een vogelvoederhuisje in je tuin en ben je nieuwsgierig hoe je onze gevederde vrienden nog meer kunt helpen. Een vogelhuisje is een uitstekende oplossing. Voor vogels zijn ze hun thuis. Ze zijn eenvoudig te maken en bij te houden. Omdat ze klein, betaalbaar en stevig zijn, zijn ze een uitstekende optie voor krappe ruimtes.

Vogelhuisjes zijn niet alleen eenvoudig te bouwen

Ze nemen een minimum aan tuinoppervlak in beslag. Daarnaast zijn ze ook zeer gunstig voor de plaatselijke vogelpopulaties. Niet alleen bieden ze nestelende vogels een plek die ze zich eigen kunnen maken, ze dienen ook als broedplaats voor nieuwe vogelsoorten. Bovendien hebben vogels een enorme positieve invloed op ons ecosysteem, waardoor vogelhuisjes noodzakelijk zijn. Vogelhuisjes voor jouw tuin vind je eenvoudig bij een specialist in vogelhuisjes, zowel online als in een fysieke winkel!

Voordelen van vogelhuisjes in je tuin ophangen

Het helpt om de zaden te verspreiden. Er zijn een paar plantensoorten die afhankelijk zijn van dieren om hun zaden naar nieuwe gebieden te verspreiden. Een van de bijdragers aan dit proces is de aanwezigheid van vogels. 

Dit gebeurt wanneer bij het inslikken van zaden de beschermende coating van het zaad in het spijsverteringskanaal wordt afgebroken. Na de reis door het spijsverteringskanaal van de vogel worden ze vervolgens door de uitwerpselen van de vogel over de omgeving verspreid.

De uitwerpselen van vogels zouden de zaden verspreiden tot ver van de plaats waar de gastboom staat, die soms ver weg staat; daarom kun je met een vogelhuisje helpen bij de regeneratie van planten. Je kunt dit doen door vogels een thuis te bieden. Daardoor kunnen de zaden in rijke en natte grond gezaaid worden. En stimuleer je de uitbreiding van die plantenfamilie naar nieuwe gebieden.

Ongediertebestrijding en preventie

Doordat vogels insecten eten, kunnen ze helpen bij de bestrijding van ongewenst ongedierte in je tuin, waardoor je geen gebruik hoeft te maken van mogelijk gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

Biedt beschutting aan vogels. Vogels kunnen beter in vogelhuisjes nestelen dan in de nesten van wilde vogels. Ze zijn gemaakt van dik, geïsoleerd massief hout en zijn veel duurzamer dan elk nest dat een vogel ooit zou kunnen maken. 

Ze bieden een toevluchtsoord voor nestelende moeders om te roesten, hun eieren uit te broeden, en hun jongen te verzorgen. Het beschermt ze tegen mogelijke bedreigingen door andere vogels, katten, eekhoorns, en andere dieren. En het helpt ons mensen tegen teken en andere insecten, omdat die opgegeten worden door de vogels.

Binnen de grenzen van een vogelhuisje zijn de gevederde bewoners beschermd tegen de elementen. Ze kunnen deze bouwsels gebruiken als een uitstekend toevluchtsoord om zich warm te houden tijdens de wintermaanden. 

Vogelhuisjes worden ook gebruikt als slaapplaats

Een vogelhuisje van goede kwaliteit met voldoende ventilatiegaten in de bodem zorgt ervoor dat je gevederde vrienden tijdens de warme zomer toegang hebben tot koele lucht.

Dit is belangrijk omdat vogelhuisjes meestal buiten geplaatst worden, waar ze blootgesteld worden aan de directe stralen van de zon. Daarom moet het vogelhuisje dat je voor ze voorziet voldoende verluchting hebben om te voorkomen dat je bezoekers oververhit raken.

Bestuiving van bloemen en planten

Tal van vogelsoorten halen hun portie zoete nectar uit bloemen, wat hen ook helpt stuifmeel te verspreiden. Omdat er wereldwijd minder bijen zijn, zal het aantrekken van vogels om bloemen te bestuiven je tuin helpen.

Inheemse flora is schoon voor vogels. Als je die plant en dan vogels naar je tuin haalt met vogelhuisjes die vriendelijk zijn voor vogels, zul je ontdekken dat de hoeveelheid werk die je in het tuinieren moet steken omlaag gaat.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 6 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 10 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 13 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 16 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 17 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 20 uur geleden
Afbeelding
Jaap Bijl uit Zeist in Lego Masters op RTL4 gisteren