Afbeelding
Foto door RODNAE Productions via Pexels

Cryptocurrencies minen: hoe werkt dat?

· leestijd 1 minuut Partnercontent

Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele munten die gebruikmaken van Cryptografie om financiële transacties te beveiligen. Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet door overheden of banken worden gecontroleerd. Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, werd in 2009 gelanceerd. Sindsdien zijn er nog heel veel andere soorten cryptocurrencies ontstaan. Cryptocurrencies worden gebruikt om online aankopen te doen, maar ook om geld te verzenden en te ontvangen.

Blockchain-technologie

Cryptocurrencies zijn gebaseerd op Blockchain-technologie, wat een gedecentraliseerd netwerk is waarmee transacties veilig en snel kunnen worden uitgevoerd. Blockchain werkt door transacties te verzamelen in blokken, die vervolgens op een gedecentraliseerd netwerk van computers worden gedeeld. Elke transactie in een blok wordt geverifieerd door alle computers in het netwerk voordat het wordt toegevoegd aan de Blockchain. Dit maakt het moeilijk voor hackers om transacties te wijzigen of te vervalsen. Jij kunt hierdoor dus op een veilige manier Bitcoin kopen of verkopen.

Mining

Cryptocurrencies (zoals bijvoorbeeld fantom, ripple en litecoin) worden gedolven, wat betekent dat nieuwe munten worden gecreëerd door middel van het oplossen van complexe wiskundige problemen. Wanneer een nieuw blok aan de Blockchain wordt toegevoegd, krijgen degenen die het blok hebben gedolven een aantal nieuwe munten. Dit proces wordt mining genoemd. Miners moeten speciale mining-hardware en -software gebruiken om hun werk te doen. Nadat een miner een nieuw blok heeft gedolven, wordt het blok gedeeld met alle computers in het Blockchain-netwerk. Vervolgens worden de transacties in het blok bevestigd en opgeslagen in de Blockchain.

Opslag

Cryptocurrencies kunnen op verschillende manieren worden opgeslagen. De meeste mensen kiezen ervoor om hun munten in een cryptocurrency-wallet op te slaan. Dit zijn gebruiksvriendelijke software programma’s waarmee je naast opslaan ook kunt ontvangen en verzenden. Je kunt jouw wallet gebruiken om online aankopen te doen of geld over te maken naar vrienden en familie. Er zijn ook hardware wallets. Dit zijn fysieke apparaten waarmee je je crypto’s kunt opslaan. Hardware wallets zijn veiliger dan software wallets, maar ze zijn ook duurder.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Sinterklaasfeest voor vluchtelingenkinderen 6 uur geleden
Afbeelding
Winters genieten op de Heuvelrug 6 uur geleden
Afbeelding
Tamara Louw maakt kerstfoto’s bij Nijhof 13 uur geleden
Afbeelding
Goede Sint in Gouden Koets EXTRA FOTO’S 13 uur geleden
Afbeelding
In de rij voor Sinterklaashuis op Vrijheidsplein Zeist EXTRA FOTO’S 17 uur geleden
Afbeelding
Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 rijdt weer 4 dec, 21:28
Afbeelding
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start 4 dec, 20:53