Afbeelding
Photo by Hans Isaacson on Unsplash

4 redenen waarom steeds meer particulieren in een vakantiewoning investeren

23 november 2022 om 12:33 Partnercontent

Steeds meer Nederlanders overwegen om te investeren in een vakantiewoning. Een investering in een recreatiewoning kan voor een mooi rendement zorgen, maar dat is zeker niet het enige voordeel. Op deze pagina lees je alles over de diverse voordelen van het investeren in een vakantiewoning.

Hoger rendement dan geld op je spaarrekening

De rente welke je op je spaarrekening krijgt, is momenteel erg laag. Als je toch rendement wilt behalen met je spaargeld, kan je je geld op verschillende manieren investeren. Dit kan in aandelen en obligaties, maar zoals gezegd ook in een vakantiewoning. Hoe hoog het rendement op je investering in een vakantiewoning is, is afhankelijk van verschillende factoren:

        Prijs van aanschaf         

De aanschafprijs heeft directe invloed op je procentuele rendement. Heb je de woning voor een relatief hoog bedrag gekocht? Dan zal je ook een hogere huurprijs moeten vragen om het door jou gewenste rendement te behalen.

  • Huurprijs

Dit is de prijs welke je per periode vraagt aan je gasten. Deze kan variabel zijn: het is gebruikelijk dat de huurprijs in het hoogseizoen hoger is dan in het laagseizoen.

  • Locatie

Als de vakantiewoning in een gebied ligt dat populair is onder toeristen, dan kan je een hogere huurprijs vragen.

  • Bezettingsgraad

Hoe vaker je de vakantiewoning verhuurt, hoe hoger je financiële rendement. Als je de woning ook zelf gebruikt, wordt je rendement lager doordat je voor deze periodes geen huur ontvangt.

  • De staat van de woning

Dit heeft grote invloed op je financiële rendement. Enerzijds omdat gasten bereid zijn om een hogere huurprijs te betalen voor een goed onderhouden vakantiewoning. Anderzijds omdat je bij een krakkemikkige vakantiewoning te maken kan krijgen met grote kostenposten, zoals het repareren van het dak of het vervangen van de keuken.

Daar veel verschillende factoren invloed hebben op je rendement, is het niet mogelijk om een verwacht percentage aan rendement te noemen. Door de huidige lage rente op je spaarrekening, is je rendement in veel gevallen een stuk hoger dan de rente die je ontvangt van de bank.

Constante stroom aan inkomsten

Als je een vakantiewoning gaat verhuren, ontvang je per periode dat je de woning hebt verhuurd huuropbrengsten. Verhuur je de woning per week? Dan kan je ook wekelijks inkomsten verwachten. Het investeren in een vakantiewoning zorgt dus echt voor een extra stroom aan inkomsten!

Relatief laag risico

Verschillende beleggingen kennen een verschillend risicoprofiel. Zo kan je bij een investering in crypto in één dag veel geld verdienen, of juist verliezen. Ook op de beurs kan je door een investering in aandelen tientallen procenten van je inleg verliezen. Voor een investering in een vakantiewoning geldt ook dat je risico loopt. Als de behoeften van toeristen veranderen, dan kan het zo zijn dat ze niet meer naar jouw vakantiehuisje willen. Wat betekent dat je minder huuropbrengsten zal ontvangen en dat de waarde van de vakantiewoning zal dalen.

Ook bij een investering in een vakantiewoning kan je dus (een deel van) je inleg verliezen. Het is altijd aan jezelf om in te schatten wat het risico van een investering is, maar de algehele opinie is dat het risicoprofiel van een investering in een vakantiewoning relatief laag is. Dit komt ook door het track record van investeringen in vakantiewoningen: gedurende een lange tijd hebben deze bewezen een goede investering te zijn met een beperkt risico.

Eigen gebruik

Het laatste voordeel van het investeren in een vakantiewoning is zeker niet het minst belangrijk: als je in een vakantiewoning investeert, kan je hier natuurlijk ook zelf gebruik van maken. Hoe vaak dit kan, hangt af van de woning die je hebt gekocht. Als je een woning op een park hebt, dan gelden er vaak regels voor hoe vaak je de vakantiewoning zelf mag gebruiken. Zorg dus dat je weet waar je op moet letten!

Ben je zelf de uitbater van de woning, dan bepaal je natuurlijk zelf hoe vaak je de woning gebruikt voor je eigen vakanties. Dit laatste voordeel zorgt dan wel niet direct voor financieel rendement, maar wel indirect doordat je eigen vakanties voortaan een stuk goedkoper zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie