Afbeelding
Foto: Getty Images

Dit zijn kansen en uitdagingen die je kan tegenkomen tijdens het uitbreiden naar Duitsland

6 september 2023 om 16:33 Partnercontent

Ben je van plan om je onderneming uit te breiden naar Duitsland? Je bent niet de enige. Veel ondernemers in de grensregio gingen je al voor. Niet zonder reden, want Duitsland biedt heel wat kansen als het gaat om inkoop en verkoop van producten. Duitsland staat immers bekend om het vervaardigen van mooie producten met een oerdegelijke kwaliteit.

Kansen en uitdagingen ondernemen in Duitsland
Het zal je dan ook niks verbazen dat de kansen wat betreft ondernemen in Duitsland voor het oprapen liggen. Maar daarvoor moet je wel een bedrijf in Duitsland zien op te richten. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is vaak nog wel te doen om 25.000 euro op een zakelijke rekening te storten en een notaris te vinden om het bedrijf officieel op te richten. Maar eenmaal begonnen, kan het lastig zijn om personeel te vinden. Bovendien krijg je te maken met aanzienlijke bureaucratie. Toch schept ook dat weer nieuwe kansen.

Het kan lastig zijn om personeel te vinden
Als je een bedrijf wilt starten, kan het lastig zijn om al je plannen van de grond te krijgen. Je moet naar de notaris, geld storten op een zakelijke rekening en je aanmelden bij de Duitse KvK. Het vinden van geschikt personeel is erg lastig. De arbeidsmarkt in Duitsland is al jaren erg krap. Om deze reden doe je er goed aan een bureau als Gateway to Germany in te schakelen. Zo’n bureau kan helpen bij het oprichten van het bedrijf, maar ook met het werven en selecteren van personeel.

Bouw eerst goodwill op in Duitsland
Je kan in Nederland nog zo succesvol zijn, maar in Duitsland begin je in feite wel weer opnieuw. Een bedrijf starten in Duitsland is geen sinecure. Zorg er voor dat je een Duits post- en bezoekadres hebt, Duitssprekende medewerkers in dienst hebt en dat je een aanspreekpunt met kennis van zaken hebt voor andere Duitse ondernemers. Wees niet te ongeduldig. Nederlanders kunnen nogal drammen; ze willen bij overname van een bedrijf direct antwoord. Dat is in Duitsland niet de gang van zaken. Wees dus hoffelijk en geduldig. 

In Duitsland merk je dat je veel te maken krijgt met bureaucratie. Je zult dus behoorlijk wat papierwerk moeten voltooien. Maar dat leidt ertoe dat je met nieuwe ondernemers een goede band op kunt bouwen. Op die manier kun je een langdurige relatie aangaan.

Meer inkoop- en verkoopkansen
Uiteindelijk leidt ondernemen in Duitsland niet alleen tot uitdagingen, maar ook tot kansen. Duitsers maken mooie producten met een oerdegelijke kwaliteit. Steeds meer bedrijven in Duitsland werken graag samen met andere ondernemers als het product goed is en snel geleverd kan worden. Dat biedt inkoop- en verkoopkansen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie