De Dreef 2, nu nog een kantoor. Hier is plaats voor woningen. Komen er ook goedkope woningen?
De Dreef 2, nu nog een kantoor. Hier is plaats voor woningen. Komen er ook goedkope woningen? René Borkent

Raad wil deels goedkope huurprijzen op De Dreef 2

Politiek

Op De Dreef 2 staat een kantoorpand dat beschikbaar komt om er 80 tot 100 woningen te bouwen. Wethouder Jansen was was bereid om de projectontwikkelaar toe te staan om hier alleen woningen te bouwen in het ‘’middeldure’’ segment, maar daar heeft de raad dinsdagavond een stokje voor gestoken, op initiatief van de SP. Net als bij andere grotere woonprojecten moeten er hier voor een deel woningen komen in het goedkope segment, vindt de meerderheid. 

door René Borkent

Enige tijd geleden heeft de raad een Woonvisie aangenomen. In die visie is bepaald dat ontwikkelaars bij grotere projecten, van meer dan 40 woningen, een bepaalde verdeelsleutel in de prijzen moeten toepassen. Zo wilde de raad voorkomen dat alleen rijke mensen nog een woning kunnen kopen of huren.  

In die visie is wel vastgelegd dat de ontwikkelaar in overleg met de gemeente mag afwijken van die verdeelsleutel, als daar zwaarwegende argumenten voor zijn. Maar zijn die er ook op De Dreef 2? De wethouder dacht van wel, maar de raadsmeerderheid floot hem dinsdagavond terug. 

De huurprijs voor middeldure woningen is gemiddeld 950 euro. Voor huurders met lage inkomens is dat te duur. Bovendien kunnen huurprijzen soms snel oplopen. Huurders in De Wending bijvoorbeeld betalen inmiddels een huur van 1200 euro.

Wethouder Jansen was het niet eens met de raad. ‘De Woonvisie biedt de mogelijkheid tot maatwerk’’. Hij deelde mee dat niet het college aanstuurde op 100% middelduur, maar dat de ontwikkelaar zo wil bouwen. ‘’En voor bepaalde doelgroepen kan dat.’’ Overigens meldde Jansen ook dat de precieze plannen nog ‘’onduidelijk’’ zijn. Hij ontraadde de SP-motie. 

Maar dat was voor de raad geen belemmering. Raadslid Van ‘t Riet (GroenLinks) zei bijvoorbeeld: ‘’Uit de informatie maak ik niet op dat de gemeente zich hard maakt voor de Woonvisie’’. 

Een meerderheid van 18 raadsleden steunde de motie. Alleen VVD, CDA en ChristenUnie/SGP (samen 12) stemden tegen.

advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 2 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 4 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 16 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 22 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 22 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren