Welke coalitie krijgt Zeist?
Welke coalitie krijgt Zeist? René Borkent

Grote drie praten eerst samen over coalitievorming in Zeist

29 maart 2022 om 22:42 Politiek

ZEIST De drie partijen die bij de raadsverkiezingen in Zeist het grootste werden: GroenLinks, VVD en D66 gaan in de komende dagen eerst met elkaar spreken over de coalitievorming in Zeist. 

door René Borkent

Op 16 maart werd GroenLinks de grootste partij in Zeist, de partij behield haar zeven zetels. De VVD zakte van acht naar zes en D66 steeg van vier naar zes. Samen hebben ze een meerderheid in de raad. 

Vorige week voerde informateur Thijs de la Court gesprekken met alle tien in de gemeenteraad gekozen partijen. Op basis daarvan stelde de informateur voor om coalitieonderhandelingen te starten met de grote drie en de ChristenUnie/SGP. 

GroenLinks en CU/SGP konden zich vinden in dit voorstel. Maar de VVD heeft er moeite mee, zo bleek dinsdagavond. Het college zou te links worden. De VVD wil liever een 3-partijen coalitie of een 4-partijencoalitie zonder CU/SGP, maar met het CDA. 

En het CDA wil graag weer meebesturen, vertelde (nu nog) wethouder Marcel Fluitman. Ook al hadden andere partijen ,,iets minder vertrouwen in de persoonlijke samenwerking’’ met Fluitman. De wethouder heeft naam gemaakt als een felle debater. 

Op grond van de reserves bij de VVD bij het voorstel van de informateur stelde D66-voorman Hafid Boutahar voor dat de grote drie eerst samen zouden bespreken hoe nu verder te gaan. 

En dat is wat er nu gaat gebeuren. En informateur De la Court is bij die gesprekken aanwezig. 

Bij de verkiezingen behaalden de drie lokale partijen samen zeven zetels, net zoveel als in 2018. De drie partijen Nieuw Democratisch Zeist, Seyst.Nu en ZeisterBelang voerden gescheiden campagne. Des te opvallender dat de NDZ-voorman Jan Bredius nu de drie partijen voor de tweede keer in het openbaar aanprees als een ,,lokale beweging met zeven zetels’’ die niet zomaar gepasseerd mocht worden.  

Voorlopig staan ze alle drie buitenspel. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie