Zeist heeft extra euro's ontvangen en hoeft niet meteen heel hard te bezuinigen.
Zeist heeft extra euro's ontvangen en hoeft niet meteen heel hard te bezuinigen. Aangeleverd

Zeist krijgt dit jaar toch meer geld uit Den Haag

22 juni 2022 om 00:50 Politiek

ZEIST Zeist heeft op korte termijn een fikse meevaller. Er komt dit jaar veel meer geld uit Den Haag dan tot vorige week nog de verwachting was. Dat maakt het nu niet meteen nodig om heel hard te snijden in uitgaven.

door René Borkent

Ondanks deze meevaller zijn de problemen op langere termijn niet opgelost. In 2026 rekent de gemeente als ze niet ingrijpt nog steeds op een tekort van maar liefst 8 tot 9 miljoen euro. Dus de gemeente moet wel maatregelen nemen om het niet zo ver te laten komen. Dat was de conclusie van het debat over de Jaarrekening en de Kadernota. Daar trok de raad de hele dinsdagmiddag en -avond voor uit.

BLIJVEND BESPAREN Wethouder Van Dijk wil dit probleem oplossen in de komende begrotingen. ,,Op een structurele manier’’, zei hij en daarmee bedoelt hij dat hij geen incidentele uitgaven wil kappen maar op zoek gaat naar mogelijkheden om blijvend geld te besparen.

INWONERS ADVIES COMMISSIE De wethouder verwees daarbij ook naar de suggesties van de Inwoners Advies Commissie (IAC). Die commissie, bestaande uit inwoners van Zeist, heeft afgelopen winter nagedacht over mogelijke bezuinigingen die de gemeente zou kunnen doorvoeren. Uiteindelijk kwam er meer dan zestig mogelijkheden ter sprake in het eindverslag van de IAC. 

ONGELOOFWAARDIG Van Dijk wil aan de slag met de door de IAC bedachte oplossingen. Hij voelt zich daartoe verplicht. ,,Een andere keuze zou ongeloofwaardig zijn.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie