Marcel Fluitman, fractievoorzitter van het CDA, wil dat de gemeente de druk op woningbouw opvoert.
Marcel Fluitman, fractievoorzitter van het CDA, wil dat de gemeente de druk op woningbouw opvoert. Mel Boas

Woningbouw in Zeist in de verdrukking?

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEIST Het is maar de vraag of de gemeente het plan om tot 2026 vierduizend nieuwe woningen te bouwen in Zeist kan waarmaken. 

door René Borkent

Dit voornemen staat inmiddels op de tocht. Daar zijn diverse redenen voor. Eén is dat er bij de gemeente te weinig mankracht is voor de voorbereiding. VVD-raadslid Ernst van Splunter stelde daarom dinsdagavond voor om vergunningen die wél aan de voorwaarden voldoen versneld af te handelen. 

HOOGSTRATEN VERANTWOORDELIJK Maar dat is niet genoeg om het probleem op te lossen. Eerder al had de gemeente besloten dat er een versnelling nodig is in de bouwactiviteiten. Wethouder Laura Hoogstraten is daar verantwoordelijk voor. 

Ze moest de raad meedelen dat allerlei bouwprojecten momenteel stil liggen, om uiteenlopende redenen. 

JAVALAAN Marcel Fluitman, fractievoorzitter van het CDA, wilde weten hoe het staat met de ontwikkeling van de bouwplannen in het waterwingebied aan de Javalaan. Hoe ver zijn de gesprekken met Woongoed gevorderd? Hoogstraten: ,,Ik heb Woongoed aangegeven dat ze kunnen starten. Ik weet niet hoe ver ze ermee zijn.’’ Ze beloofde om de raad hierover binnen 14 dagen te informeren. 

JAN BREDIUS Fluitman raakte ook verwikkeld in een debatje met Jan Bredius, fractievoorzitter van Nieuw Democratisch Zeist (NDZ). Deze lokale partij wil eigenlijk alleen bouwen voor de eigen Zeister bevolking. En Bredius noemde de tiny houses ‘’succesvol’’. Waarop Fluitman wilde weten: ,,Hoe succesvol? Hoeveel mensen wonen er op hoeveel vierkante meter? Vergelijk dat eens met een gewoon flatgebouw. Wat is dan volgens NDZ de oplossing voor het woningtekort?’’ 

ROEL VAN NIEUWSTADT Bredius zei vervolgens dat die vraag niet in een interruptiedebatje is te beantwoorden. Waarop Roel van Nieuwstadt, fractievoorzitter van GroenLinks, opmerkte: ,,Dan houden we ons maar aan wat in het coalitieakkoord staat.’’

VERDUURZAMEN CU/SGP en PvdA willen zo snel mogelijk werk maken van verduurzaming van woningen in de sociale sector. En GroenLinks wil kijken of het mogelijk is om de huren te bevriezen van slecht geïsoleerde woningen. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Winters genieten op de Heuvelrug 5 uur geleden
Afbeelding
Tamara Louw maakt kerstfoto’s bij Nijhof 11 uur geleden
Afbeelding
Goede Sint in Gouden Koets EXTRA FOTO’S 11 uur geleden
Afbeelding
Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 rijdt weer gisteren
Afbeelding
Aanmelding Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 van start 4 dec, 20:53
Afbeelding
WensAmbulance Utrecht zoekt opslagruimte 4 dec, 18:36
Afbeelding
Samen eten tijdens de feestdagen: voor iedereen een gezellige kerst 4 dec, 13:54