Tijs van den Brink (staand, links) in gesprek met Wopke Hoekstra.
Tijs van den Brink (staand, links) in gesprek met Wopke Hoekstra. Carol Dohmen

In alle Staten, live in Austerlitz

8 maart 2023 om 15:47 Politiek

AUSTERLITZ Het EO-radioprogramma ‘Dit is de Dag’ maakt in aanloop naar de provinciale en de waterschapsverkiezingen de serie In alle Staten. Het programma wordt zeven keer vanuit een andere provincie uitgezonden. De aftrap vond maandagavond plaats in het Hart van Austerlitz. 

Presentator Tijs van denBrink interviewde CDA-minister Wopke Hoekstra en Mirjam Sterk, CDA-lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Utrecht. Beiden hebben een band met respectievelijk Zeist en Austerlitz. Hoekstra groeide op in Zeist en heeft mooie herinneringen aan ‘de speeltuin’,zoals hij zich de Pyramide van Austerlitz herinnert. Sterk is geboren in Austerlitz en komt er nog regelmatig om bij haar tante op bezoek te gaan. De locatie Austerlitz was bewust gekozen door de CDA-ers, vanwege de sterke gemeenschapszin en zelfredzaamheid. Hoekstra noemde dat dorpen nog te vaak vergeten worden.

LOVEND

Presentator Van den Brink was verrast door het dorp en de prachtige locatie.Enigszins verbaasd stelde hij vast dat je in Austerlitz nog gratis kunt parkeren. Hij liet zich niet uit het veld slaan toen de uitzending kort uit de lucht was, ook dat hoort bij een kleindorp.

DUIDELIJKHEID

Zo’n 30 mensen waren bij de live-uitzending aanwezig. Ondanks de warme banden van beide politici stelde het publiek kritische vragen. Een jonge boer wilde helderheid over de stikstofregels, verontruste burgers uit gemeente De Ronde Venen vroegen naar het CDA-standpunt over provinciale bemoeienis in de toewijzing van plekken voor windmolens. Van den Brink bracht enkele landelijke thema’s in, waaronder de opstelling van het CDA in het asielbeleid.

LOKAAL

Lokale onderwerpen kwamen aan bod, zoals het schaarse OV in Austerlitz en deuitbreidingsplannen van de KNVB. Een vertegenwoordiger van de actiegroep ‘Blijf van ons bos af’ legde Sterk een meerkeuzevraag voor over het standpunt van het CDA ten aanzienvan de gewenste extra ruimte van de KNVB. Hiermee maakte hij het Sterk naar eigen zeggen makkelijker om duidelijk te zijn. Hoewel die duidelijkheid onder voorbehoud werd gemaakt, leek de vraagsteller ‘redelijk tevreden’ met het antwoord.

Carolien Paasman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie