Martijn Hartman-Maatman.
Martijn Hartman-Maatman. Carol Dohmen

Austerlitz hofleverancier BBB

21 maart 2023 om 06:59 Politiek Tips van de redactie

AUSTERLITZ Twee inwoners van Austerlitz gaan namens de BBB meebesturen in respectievelijk Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Provincie Utrecht: Martijn Hartman-Maatman en Jochem Beltman. Toeval, volgens Hartman, al is het wel opmerkelijk dat een klein dorp in één klap twee mensen levert namens de grote overwinnaar van de verkiezingen.

Austerlitzer Martijn Hartman gaat naar alle waarschijnlijkheid deel uitmaken van het bestuur van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De BBB heeft hierin vier zetels behaald bij de verkiezingen van vorige week en Hartman staat als derde op de lijst. Een zetel in de Provinciale Staten haalde hij als nummer 9 op de lijst niet, BBB krijgt er zeven. Dorpsgenoot Jochem Beltman - nummer 2 - gaat wel naar de Staten. Hartman: ,, Nog niet alle voorkeurstemmen zijn geteld, maar het is heel waarschijnlijk dat ik naar het waterschap ga. Ik hoef in elk geval niet te kiezen, want je kunt niet én in de Staten zitten én in het waterschapsbestuur.”

DUBBEL

Hartman beleefde de verkiezingsavond met een dubbel gevoel. Vanwege het overlijden van zijn vader kort daarvoor was hij niet bij het feestje van de partij, maar in zijn ouderlijk huis. ,,Het was heel dubbel. Ik beleefde het op afstand, maar mijn partijgenoten hebben me goed op de hoogte gehouden. Er was vreugde naast het verdriet, afleiding.”

ERVARING

In 2001 was Hartman voor het eerst politiek actief. In de gemeente Zwijndrecht werkte hij mee aan het oprichten van de lokale LPF. ,,Dingen roepen vanaf de zijlijn is makkelijk, ik vind dat je beter mee kunt doen.” Nadat het gedoe rond LPF uiteindelijk tot de teloorgang van de partij leidde, stapte Hartman over naar de VVD. Daar vond hij uiteindelijk te weinig herkenning: ,,De VVD werd steeds meer een partij voor de rijken en niet meer voor de gewone mensen. In het asielbeleid kon ik me helemaal niet meer vinden.”

GOEDE MIX

Zijn politieke ervaring was interessant voor de BBB. ,,Er is een goede mix van mensen met en zonder ervaring. Ik heb me aangemeld, omdat ik vind dat BBB klare taal spreekt. Bovendien praten we met mensen in plaats van over mensen. Ik heb gemerkt hoezeer dat gewaardeerd wordt.” 

Hij denkt dat het toeval is dat er twee Austerlitzers gaan meebesturen.,,Ik ben heel trots op ons dorp, maar als ik in Amersfoort had gewoond had ik hetzelfde gedaan. Mijn woonplaats heeft hier niet zoveel mee te maken.”

Hartman wil binnen BBB vooral de stem van niet-boeren laten horen. ,,Mijn vaders familie is van boerenafkomst, mijn moeder komt uit de stad. Ik heb dus beide in me, maar ik wil met name de mensen die geen boer zijn vertegenwoordigen.” Het waterschap vindt hij interessant, omdat het gaat om belangen die verder gaan dan de grenzen van een waterschap. ,,Als het waterpeil aan de ene kant daalt, zal het ergens anders moeten stijgen.
Je moet verder kijken dan je neus lang is. Mijn streven is om het belang van het waterschap veel duidelijker te maken. De meeste mensen hebben geen idee waarvoor ze die belasting betalen, terwijl het zo belangrijk is.”

BIJ DEFENSIE

De politieke ambities van Hartman ziet hij als ondergeschikt aan zijn werk bij Defensie. ,,Ik zeg altijd, politiek is hobby. Met mijn werk bij Defensie verdien ik de kost.” Hij heeft zijn kandidaatschap bij zijn werkgever gemeld en daar tot nu toe geen vreemde reactie op gekregen. ,,Defensie is ook de overheid en stimuleert dat mensen meedoen in de rest van de maatschappij. Zolang BBB een wettelijke partij is, die gewoon meedoet aan de democratie, is er geen enkel probleem.”

TOEKOMST

Hartman waagt zich niet aan een voorspelling over de samenstelling van het provinciale bestuur. ,,Ik heb alle vertrouwen in de formateur. Ik hoop dat het bestuur wat meer naar de rechterkant beweegt, maar dat de BBB wegblijft uit de populistische hoek.” Mocht BBB te zijner tijd mee gaan doen met de lokale verkiezingen, dan weet hij nog niet of hij meegaat doen. ,,We hebben bewezen dat we de grootste kunnen worden. Ik weet hoeveel werk het is een partij op te bouwen, dus laten we het eerst maar gaan waarmaken. Bij de provincie en bij het waterschap. Dan hebben we voorlopig werk genoeg te doen.”

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie