Vrouwe Justitia bij de rechtbank in Utrecht.
Vrouwe Justitia bij de rechtbank in Utrecht.

Zeistenaren bij de politierechter: peuk op straat kost 140 euro

28 oktober 2022 om 12:55 Rechtbank

UTRECHT/ ZEIST De politierechter van de rechtbank in Utrecht behandelde op donderdagmiddag 27 oktober een aantal zaken naar aanleiding van incidenten in Zeist. Eén van de aangeklaagde personen kwam naar de zitting om zijn verhaal te doen. De anderen lieten verstek gaan.

door René Borkent

De eerste zaak was tegen de nu 19-jarige R.K. Hij werd ervan beschuldigd om op 20 september vorig jaar een plastic flesje op straat te hebben gegooid op de Korte Steynlaan in Zeist. Hij was de persoon die zelf naar de zitting kwam.

Wat er volgens de politie gebeurde is het volgende: hij zat in een auto, stak zijn arm uit het raam en liet de fles vallen. Agenten zagen het gebeuren, reden naar de auto toe, spraken de verdachte aan die pas op dat moment uit de auto kwam om de fles op te rapen.

Zelf zegt hij: ,,Het was een warme dag. De fles met water zat nog bijna vol. Dus ik wilde de fles sowieso terugpakken. Ik kon ook niet zien dat de politie eraan kwam, want ze reden niet in een gewone politieauto.’’ 

De rechter gelooft de agenten en R.K. moet de opgelegde boete van 150 euro gewoon betalen. 

BRANDJE De tweede zaak was tegen de nu 28-jarige M.A. De aanklacht: het in brand steken van een houten plaat met verf en een plastic stoel bij een inrichting aan de Utrechtseweg, op 20 augustus 2021. A. verklaarde tegenover de politie dat hij het vuur niet had aangestoken en ook niet zelf de plastic stoel in het vuur had gegooid. 

,,De plastic stoel misschien niet’’, erkent de officier van justitie. Maar de geverfde houten plaat wel. ,,Het blijft zijn verantwoording.’’ De officier eist een boete van 400 euro. 

Maar volgens de rechter is de betrokkenheid van A. bij het maken van het kampvuur niet duidelijk. Ze spreekt hem vrij.

ETENSRESTEN De nu 30-jarige I.R. uit Utrecht zou op 1 februari 2021 verpakkingsmateriaal en etensresten op straat hebben gegooid op de Thorbeckelaan in Zeist. De verdachte ontkende het toen de politie eraan kwam. Een persoon in een auto die naast hem stond zou het gedaan hebben. 

Maar in het gesprek met de politie had hij ook erkend: ‘’Dit is niet netjes, ik ruim het op’’ en zijn excuses gemaakt. Dus dat hij het niet gedaan zou hebben vindt de rechter onwaarschijnlijk. R. moet een boete van 150 euro betalen. 

VISSEN De nu 21-jarige J.N. uit Zeist ging op 1 december 2020 lekker vissen bij de Breul, in water dat onder het beheer staat van Het Utrechts Landschap. N. heeft een visvergunning. Maar om te mogen vissen bij de Breul had hij ook toestemming moeten hebben van Het Utrechts Landschap. ,,Dat wist ik niet’’, zei hij tegen de politie. Maar dat is juridisch geen argument. Hij had zich moeten (laten) informeren, stelt de rechter en legt hem een boete op van 140 euro. 

PEUK Voor de nu 47-jarige S.C. begint het incident met een akkefietje bij een verkeerscontrole op de Laan van Beek en Royen, op 27 juni 2020. Tijdens een discussie met de verkeerspolitie gooide hij zijn sigaret op straat. Van de agenten kreeg hij het verzoek om de sigaret op te rapen. Dat deed hij niet. Dat kost hem nu 140 euro. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie