Nana Verwoerd ontvangt de eerste gids uit handen van voorzitter Hans Nijman.
Nana Verwoerd ontvangt de eerste gids uit handen van voorzitter Hans Nijman. Carol Dohmen

Stichting Lokaal Austerlitz viert eerste lustrum met presentatie wandelgids langs erfgoed

29 november 2023 om 11:40 Recreatie

AUSTERLITZ Vrijdagavond 24 november vierde Stichting Lokaal Austerlitz (SLA) haar vijfjarig bestaan. Ter gelegenheid van dit eerste lustrum bracht de stichting een gids uit met drie historische wandelingen langs het erfgoed in en om Austerlitz. Tijd voor een feestje.

In Ouwekamp, ons eetcafé, verwelkomt de koetsier van de familie De Beaufort alle genodigden. Hij wordt vergezeld door twee Frans-Bataafse soldaten, een marketenster en een wasvrouw. In Austerlitz leeft het erfgoed, vooral dankzij de inspanningen van Stichting Lokaal Austerlitz. Voorzitter Hans Nijman, voor vanavond koetsier, leidt de avond kort in. Soldaat Bert van Ginkel laat in zijn beste Frans weten hoe blij hij is met alle aandacht voor de lokale geschiedenis. Zijn wens is duidelijk: ,,Zeist wil van Austerlitz een toeristische trekpleister maken. Alle bestuursleden hebben spullen op zolder om een bijpassend museum in te richten.”

Vertegenwoordigers van Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), Staatsbosbeheer en wethouder Walter van Dijk vertellen op welke manier het erfgoed voor hen betekenis heeft. Ze zijn het erover eens dat je geschiedenis kennen helpt om te weten waar je staat, en om te bepalen waar je heengaat.

GIDS

Het eerste exemplaar gaat naar de familie Verwoerd. Het jonge gezin woont sinds 3,5 jaar op historische grond, in de nieuwe wijk. Jorn Verwoerd: ,,Wij vinden het erg leuk onze dochters te vertellen waar we wonen, waarom onze straat de Etienne de Pinedaweg heet. In mijn dagelijks werk hou ik me met infrastructuur bezig, ik ben gek op die oude paadjes in het bos.”

De wandelingen gaan deels door het dorp en deels door het bos. Van Dijk gaat alle wandelingen maken. ,,In Austerlitz is regelmatig iets te vieren, te gedenken of te leren. Tijdens zo’n wandeling kun je de geschiedenis proeven en ervaren.” 

De gids is verkrijgbaar bij Ouwekamp, het dorpshuis, de buurtsuper en het Beauforthuis.

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie