
Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) stopt, De Ark behoudt functie
28 september 2023 om 11:28 ReligieZEIST De Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) in Zeist houdt na 78 jaar op te bestaan. Het gebouw wordt overgedragen aan de Stichting Heilige Apostolische Katholieke Assyrische Kerk van het Oosten. Op 1 oktober om 10.00 uur vindt een sluitingsdienst plaats in De Ark aan de Van Reenenweg 9a. Belangstellenden zijn welkom.
Onenigheid over de precieze betekenis van de doop leidde in 1945 tot de oprichting van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. In 1968 ontstond binnen de Vrijgemaakten een nieuwe scheuring en werd de Nederlands Gereformeerde Kerk opgericht. Na een proces van vijftien jaar zijn Nederlands Gereformeerden en Vrijgemaakten in mei 2023 samen gegaan. Plaatselijke kerkgemeentes kwamen voor moeilijke keuzes te staan, ook in Zeist. Maarten Dees, David de Jong en Flora de Vrijer zijn de laatste kerkraadsleden, zij begeleiden dat proces. ,,Hier gaat niet de totale kerk over, maar de honderdvijftig leden maken zelf een keuze. Een gedeelte gaat naar de Nederlands Gereformeerde kerk in Zeist-west, anderen naar de PKN-Bethel gemeente, naar een andere PKN gemeente in Zeist, of naar zelfstandige kerken in Utrecht of Leusden’’, vertelt kerkraadslid Flora de Vrijer. Zij maakte de splitsing in ‘68 mee: ,,Een verschrikking. Ook dit proces is moeilijk en zeer pijnlijk. Je raakt een stuk gezamenlijke historie kwijt, maar het kon niet anders. We verouderen, we vonden steeds moeilijker ambtsdragers en jonge gezinnen vestigden zich elders.’’
De Vrijgemaakten begonnen in Zeist aan de Jacob van Lenneplaan, in het gebouw dat nu in gebruik is als toonzaal bij Van der Velden Natuursteen. Daarna kocht de gemeenschap in 1979 de Gereformeerde Zuiderkerk aan de Van Reenenweg. Er volgden twee verbouwingen, in 1979 en in 1997 toen de toren werd bijgeplaatst. De kerk kreeg de naam De Ark.
De laatste twee jaar gebruikte ook de Kerk van Hoop - Arabisch sprekende christenen - De Ark. Zij gaan terug naar De Citadel waar ze eerder de erediensten organiseerden.
Het orgel is verkocht een evangelische kerk in Duitsland.
De kerk inclusief inventaris is verkocht aan de Assyrische Kerk, een landelijk opererend kerkgenootschap dat tot nu toe huurde van de Noorderlichtkerk. Het archief van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) van Zeist wordt overgedragen aan het gemeente-archief.
Voorganger Prof. Dr. Eric A. de Boer zal voorgaan in de sluitingsdienst en symbolisch de kanselbijbel en sleutel overhandigen aan de Assyrische Kerk.
