De bus door de Nicolaaslaan, dat is binnenkort verleden tijd.
De bus door de Nicolaaslaan, dat is binnenkort verleden tijd. Agnes Corbeij

Buslijn 43 van Zeist naar Houten gaat voortaan om Odijk heen

27 mei 2023 om 08:00 Verkeer en vervoer

ODIJK Op verzoek van aanwonenden van de Sint Nicolaaslaan in Odijk wordt de route van bus 43, van Zeist naar Houten en andersom, gewijzigd. De gemeente was het met de aanwonenden eens dat de route gevaarlijk is en tot geluidsoverlast leidt. Daarom is de gemeente in overleg gegaan met de provincie en busmaatschappij Qbuzz.

De Sint Nicolaaslaan is vrij smal, er wordt aan beide kanten geparkeerd en er is geen los fietspad. Dit leidt af en toe tot gevaarlijke situaties. De aanwonenden maken zich vooral zorgen om de vele kinderen die hier iedere dag langs fietsen naar de basisscholen in het dorp. Een van hen. ,,We willen niet wachten tot het echt een keer misgaat.”

GELUID

Behalve de verkeerssituatie, klagen aanwonenden ook over geluidsoverlast. Volgens de gemeente komt dit doordat het een klinkerstraat is, in tegenstelling tot de Singel, waar asfalt ligt. Een handtekeningenactie van de omwonenden leverde 70 handtekeningen op. De routewijziging werd opgenomen in het Vervoersplan U-OV 2023, dat in september 2022 werd vastgesteld. 


De oude en nieuwe route van buslijn 43 ingetekend - Gemeente Bunnik

Twee jaar geleden stapten de inwoners naar de gemeente. Een van hen: ,,Het proces is vrij langdurig, maar de gemeente heeft het goed opgepakt en het resultaat mag er zijn.” De route gaat nu nog over de Esdoorn en de Nicolaaslaan, met aan beide straten een halte, De Meent en Gaspeldoorn. Beide haltes verdwijnen. 

VRIJLIGGEND FIETSPAD

De nieuwe route loopt helemaal over de Singel, langs de begraafplaats en het gemeentehuis. Langs de hele route loop een vrijliggend fietspad. Langs deze route komen drie haltes, Esdoorn, Wilhelmus Peekhof en De Vork. De laatste twee haltes liggen er nog, omdat de bus hier voor 2017 ook langs gereden heeft en de haltes nooit zijn verwijderd. Dat is bewust geweest, omdat de huidige busroute een pilot was en geëvalueerd moest worden. Voor 2017 reed de bus een langere route door het dorp, deze werd ingekort om de reistijd te verkorten. Tegelijk met die wijziging werd ook de route tussen Odijk en Houten toegevoegd, daarvoor reed de bus van Zeist naar Odijk en terug. 

WERKZAAMHEDEN

De gemeente laat in een brief aan omwonenden weten dat op dit moment gewerkt wordt aan het ontwerp van de nieuwe bushaltes en dat de werkzaamheden na de zomer van start gaan. Het zal dan voornamelijk gaan om een nieuwe halte aan de Singel, ter hoogte van de Esdoorn. Er wordt ook nog een informatieavond georganiseerd. Iedereen die nu al vragen heeft kan bij de gemeente terecht via buslijn43@bunnik.nl


De bushalte bij De Vork wordt opnieuw in gebruik genomen - Agnes Corbeij

De bushalte bij De Vork wordt opnieuw in gebruik genomen
De bushalte bij de Nicolaaskerk zal verdwijnen
De oude en nieuwe route van buslijn 43 ingetekend
Agnes Corbeij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie