Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen ANP

In vier op tien gemeenten minder coffeeshops dan 20 jaar geleden

1 oktober 2023 om 06:04 Winkels

ZEIST In twintig jaar tijd is het aantal coffeeshops in Nederland met bijna 30 procent afgenomen. In 2022 telde ons land 565 wietverkooppunten, in 2002 waren dit er nog 781. In vier op de tien gemeenten waar twintig jaar geleden coffeeshops ook waren, is dit aantal sindsdien gedaald. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Breuer & Intraval heeft verzameld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en vorige week zijn gepubliceerd.

In 42 gemeenten daalde het aantal coffeeshops tussen 2022 en 2002. Dat was in de gemeente Zeist niet het geval. In 2002 telde onze gemeente één coffeeshop, in 2022 was dat nog steeds zo. 

LANDELIJKE CIJFERS

Alleen in Almere, Lelystad, Haarlemmermeer en Kampen nam het aantal coffeeshops. In vijf gemeenten verdwenen in twintig jaar tijd alle coffeeshops: de Brabantse buurgemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom, Middelburg, Waadhoeke in Friesland en het Noord-Hollandse Landsmeer telden in 2022 geen enkele locatie, terwijl dit twintig jaar eerder nog wel het geval was. Amsterdam telt met afstand de meeste coffeeshops: 167. Dit betekent dat ongeveer 30 procent van alle zaken in de hoofdstad gevestigd is. Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Maastricht volgen. Het totaal aantal coffeeshops blijft de laatste jaren wel min of meer gelijk. Sinds 2018 schommelt dit aantal rond de 565.

WIETPROEF

Eerder deze maand maakten demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een Kamerbrief bekend dat de veelbesproken ‘wietproef’ in december van start gaat. Binnen deze proef gaan legale telers wiet leveren aan coffeeshops, het experiment trapt af met twee legale telers die zullen leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg. De zaken mogen zowel gedoogde als legaal geteelde wiet verkopen.  Later mogen coffeeshops in de andere deelnemende gemeenten, waaronder ook Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad vallen, alleen nog de gereguleerde wiet verkopen.


Op de bovenstaande kaart zie je de ontwikkeling van het aantal coffeeshops tussen 2022 en 2002. Op basis van dit getal is een gemeente ingedeeld in een bepaalde categorie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie