Een woning aan de Panweg. Woongoed Zeist biedt ze aan voor tijdelijke huisvesting.
Een woning aan de Panweg. Woongoed Zeist biedt ze aan voor tijdelijke huisvesting. Carolien Paasman

‘Stop sloopplan Woongoed Zeist’

1 juni 2022 om 07:29 Wonen

ZEIST Woongoed wil 80 huizen aan de Dijnselweg, de Panweg en de Burgemeester Patijnlaan slopen. De woningcorporatie is van mening dat ze ook na renovatie niet voldoen aan de eisen die er in de toekomst aan gesteld worden. Omdat het gemeentelijke monumenten zijn is Woongoed daarover met de gemeente in gesprek. 

MONUMENTENORGANISATIES De twee landelijke monumentenorganisaties het Cuypersgenootschap en Heemschut zijn fel tegen dit plan gekant. Zij zien deze woningen als een bijzonder, goed bewaard gebleven voorbeeld van een zogenoemd ‘tuindorp’ uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Uit recent onderzoek blijkt volgens hen dat de woningen prima te renoveren zijn en technisch weer helemaal aan de eisen van deze tijd aan te passen zijn. Ze zien sloop bovendien als een enorme kapitaalvernietiging: de huizen hebben een hoge marktwaarde en sloop is niet in het belang van het milieu en past ook niet in de roep om circulariteit in de bouw. 

Opnieuw dreigt een rechtszaak voor behoud

GRIFFENSTEIJN Het Cuypersgenootschap en Heemschut kwamen eerder op voor behoud van de na-oorlogse noodwoningen in Griffensteijn, Daar was een gang naar de rechter nodig om behoud af te dwingen. Ze hopen ,,dat een dergelijk kostbaar en tijdrovend traject in dit geval niet nodig is’’ en ze vragen Woongoed Zeist en de gemeente om samen te gaan werken aan een plan met als uitgangspunt renovatie en verduurzaming van de bestaande bebouwing.

TIJDELIJKE VERHUUR Woongoed vindt dat de woningen niet meer op te knappen zijn: ,,De technische onderzoeken tot nu toe tonen aan dat ingrijpende werkzaamheden aan de woningen nodig zijn. Dit levert geen woning op met de kwaliteit die we nu en in de toekomst willen. Daarom gaat de voorkeur uit naar herbouw van de woningen.’’ Woningen in dit buurtje die vrijkomen worden alleen nog tijdelijk verhuurd, zodat ze snel leeg kunnen komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie