Afbeelding
Lex van Lieshout ANP

WOZ-waarde in gemeente Zeist flink gestegen

29 januari 2023 om 15:48 Wonen

ZEIST De WOZ-waarde van woningen is aanzienlijk gestegen, terwijl de huizenprijzen de afgelopen maanden daalden. Gemiddeld is de woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen met 17 procent gestegen op jaarbasis, meldt de Waarderingskamer. In de gemeente Zeist ligt de stijging een fractie hoger: 17,4 procent.

Dat er nog sprake is van een stijging, komt doordat gemeenten de WOZ-waarden voor dit jaar baseren op verkoopcijfers voor woningen rond 1 januari 2022. Voorafgaand aan die datum stegen huizen nog hard in prijs en pas later in 2022 begonnen de prijzen te zakken.

De Waarderingskamer houdt toezicht op het vaststellen van WOZ-waarden door gemeentes. De instantie benadrukt dat de daadwerkelijke stijging van de WOZ-waarde per woning in een gemeente verschilt. Dat hangt ook af van het type woning en de status van het onderhoud.

Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde onder andere om te bepalen hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) huizenbezitters moeten betalen. Die belasting stijgt niet altijd even hard mee met de WOZ-waarde, want de ozb is een percentage van die vastgestelde waarde dat gemeenten zelf mogen aanpassen.


OVER DE CIJFERS Op bovenstaande kaart vind je per gemeente de procentuele stijging van de gemiddelde WOZ waarde op 1 januari 2023 vergeleken met 1 januari 2022. In sommige gevallen gaat het om een voorlopig cijfer, dit is aangegeven in de tooltip. De ontwikkelingscijfers zijn berekend op basis van gemiddelden. Per woning wijkt de waardestijging af van dit cijfer, bijvoorbeeld door de ligging, het type woning en de status van onderhoud.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie