Afbeelding

De Slotlaan in Zeist, werk aan de winkel!

13 januari 2017 om 06:00 Zakelijk

Van 14 januari t/m 12 februari is er een tentoonstelling te zien in Slot Zeist over dé winkelstraat van Zeist: De Slotlaan! Met historische foto’s, advertenties, objecten en kaarten wordt getoond hoe de lange zichtlaan van het Slot zich in ruim drie eeuwen geleidelijk aan ontwikkelde.

Zeist - De tentoonstelling is georganiseerd op initiatief van het Geheugen van Zeist door het Zeister Historisch Genootschap in samenwerking met de Gemeente Zeist.

De oudste winkels in Zeist lagen oorspronkelijk aan de Dorpsstraat en het Broederplein van de Herrnhutters. Door ontwikkelingen aan het eind van de 19de eeuw, zoals het toerisme, de goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en de algemene behoefte van mensen om buiten de grote stad te wonen, kende het dorp een sterk groeiende bevolking. Daarmee steeg ook het aantal middenstanders en winkels.

Omstreeks 1900 werden de eerste winkels gesticht langs de Donkerelaan en de Slotlaan, beide in het verlengde van elkaar op de oude zichtas van het Slot. Winkels werden gevestigd in oudere villa’s en op de terreinen van afgebroken buitenplaatsen. In de periode 1920-30 leidde de ontwikkeling tot een ware bouwexplosie. Het proces van veranderingen en vernieuwingen zette zich voort na de Tweede Wereldoorlog tot op heden en resulteerden in de Slotlaan, zoals wij die nu kennen.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 11.00-17.00 uur; zaterdag en zondag: 13.00-17.00 uur; maandag gesloten.
Toegangsprijzen: Volw/65+/CJP/MJK: € 2,50 (entree + koffie: € 4,50); ASZ-pas/ U-pas: € 1,00 (entree + koffie: € 3,00); Schoolbezoek: € 1,00 per leerling; Jeugd t/m 16 jaar: gratis. Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.
Film: Tijdens de tentoonstelling is in het amfitheater bovenin het Slot doorlopend een film te zien uit 1952 met als titel “Algemene Middenstands Tentoonstelling”.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie