De reclamebelasting wordt ondermeer gebruikt voor de feestverlichting.
De reclamebelasting wordt ondermeer gebruikt voor de feestverlichting. René Borkent

Reclamebelasting terug in Zeist na twee jaar zonder om ondernemers te ontzien

27 september 2022 om 09:23 Zakelijk

ZEIST De reclamebelasting komt terug in Zeist. Ondernemers in het centrum van Zeist betalen vanaf 1 januari weer 400 euro per jaar, ondernemers die middenin het centrum gevestigd zijn betalen 600 euro per jaar. De stichting Hart van Zeist organiseert met dit geld het centrummanagement. 

De opbrengst wordt onder andere gebruikt voor promotie en marketing, ondersteuning van ondernemers, de wintersfeerverlichting en evenementen. 

CORONA De verordening op de reclamebelasting is twee jaar achter elkaar ingetrokken als onderdeel van de reeks maatregelen die de gemeente tijdens de coronajaren nam om de ondernemers in Zeist te ondersteunen. De belastingplichtige ondernemers hoefden daardoor met elkaar twee ton belasting minder te betalen. 

TARIEF BLIJFT GELIJK De gemeente paste het tekort aan bij Hart van Zeist, tot maximaal 175.000 euro. Bij de behandeling van de begroting van 2023 in vraagt het college van B en W de gemeenteraad om een nieuwe verordening op deze belasting aan te nemen. De tarieven zijn niet verhoogd (en ook niet verlaagd). 

VOOR WIE Reclamebelasting moet betaald worden door ondernemers in een gebied tussen de Slotlaan, Steynlaan, Bergweg, Voorheuvel en de 1e Hogeweg. Het hoge tarief van 600 euro per jaar wordt betaald op een groot deel van de Slotlaan, Belcour, het stuk Voorheuvel bij de muziekschool en de 1e Hogeweg. 

Iedereen die in dit gebied ‘een openbare aankondiging’ doet (zoals een logo of reclame) die zichtbaar is vanaf de openbare weg moet de reclamebelasting betalen. Wie een vestiging heeft in verschillende gebouwen naast elkaar, hoeft maar één keer te betalen. 

GEEN KWIJTSCHELDING De belasting moet in twee termijnen worden betaald (de tweede termijn twee maanden na de eerste) en kwijtschelding van deze belasting is niet mogelijk. 

In het verleden leidden de grenzen van het gebied waarbinnen de reclamebelasting geldt tot wrevel. Van winkels aan de Bergweg die vlak bij elkaar staan moesten sommigen geen en anderen wel belasting betalen, terwijl ze er volgens de betrokken winkeliers niets voor terugkregen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie