Manuelle van Gulik in haar kapsalon.
Manuelle van Gulik in haar kapsalon. Stan Bos

Haar met zorg in Bosch en Duin: maak passend haarstuk

8 september 2023 om 11:36 Zakelijk

BOSCH EN DUIN Stress, ziekte, een chemokuur of last van haaruitval? Bij Haar met zorg, dat is gevestigd in De Wijngaard in Bosch en Duin, zorgt Manuelle van Gulik dat u met een passend haarstuk opgelucht de deur uitloopt. ,,Het is heel dankbaar werk.”

Manuelle van Gulik maakt het vrijwel dagelijks mee dat mensen die op zoek zijn naar passend haarwerk zenuwachtig haar kapsalon binnenkomen in verzorgingshuis De Wijngaard. Vaak zijn het vrouwen die een chemokuur ondergaan en hun haar kwijtraken. Manuelle is met haar jarenlange ervaring in het kappersvak de aangewezen vakvrouw die zorgt voor een passende oplossing. ,,Zieke mensen willen ook graag even de deur uit zonder dat andere mensen zien dat ze ziek zijn. Daar is een haarstuk dé oplossing voor.”

Stress, ziekte, een chemokuur of gewoon last van haaruitval? Manuelle biedt de juiste oplossing. ,,Ik meet eigenlijk alle haarstukken en haarwerken aan. Het is heel dankbaar werk, zeker als mensen een chemo in gaan en kaal worden”, vertelt ze in haar salon in De Wijngaard. Daar kwam ze een jaar of acht geleden terecht, nadat ze eerst twintig jaar in een gewone kapsalon had gewerkt en voor zichzelf wilde beginnen.

HAARWERKEN

 ,,In die kapsalon deed ik de haarwerken al”, legt Manuelle uit. ,,Die zaak werd overgenomen en ik dacht: wat ik hier kan, kan ik zelf ook. Dit past bij me. Je hebt hier met oude en jongen mensen te maken. Er zit hier ook een hospice. Leven en dood liggen dicht bij elkaar. ’s Ochtends knip ik vaak mensen die in De Wijngaard wonen. Mensen praten makkelijk met me, je hebt mooie gesprekken. Het kan ook heftig zijn. Mensen die je knipt in de hospice kunnen er de volgende dag niet meer zijn. Het is heel dankbaar werk.’’

Manuelle doet haar werk vanuit een christelijke identiteit. Ze is zelf christen. ,,Het gaat om de liefde die Jezus geeft aan de wereld en overdraagt naar andere mensen”, legt ze uit. ,,Je moet altijd liefdevol zijn.” Manuelle wijst op een bordje. Daarop staat: God is liefde. ,,Wie bij mij is geweest voor een behandeling, krijgt een lijstje mee met een tekst erop.”

PROCES

Wie voor het eerst binnenkomt bij Manuelle doorloopt een proces. ,,Eerst spreken we door wat eraan de hand is en wat de wensen zijn. Ook neem ik de maat van het hoofd op en bepalen we de kleuren het model. Als ik alle gegevens op een rijtje heb, stel ik een collectie samen. Na een weekje komen ze terug en heb ik hier 10 à 12 modellen staan. Die gaan we passen. De ene keer gaat het om echt haar, de andere keer om synthetisch haar. Vaak blijft er dan nog één model over en die mogen ze dan meteen meenemen. Wie niks meeneemt, hoeft ook niks te betalen, al komen ze vier keer. Een deel wordt vergoed door de zorgverzekering. Ik regel dat, daar hoeven mijn klanten niet naar om te kijken, omdat ik overal ben aangesloten.”

Voor chemopatiënten is een haarstuk vaak al na een week klaar. Maatwerk voor mensen die bijvoorbeeld een kale plek willen afdekken, kan een half jaar duren. Manuelle merkt dat haar klanten vaak opgelucht de deur uit lopen. ,,Zo van: ze snapt me, het komt goed. Dat is heel fijn.”

Voor meer informatie: 

haarmetzorg.nl

E-mail: info@haarmetzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie