De buizen die gebruikt worden bij het onderzoek.
De buizen die gebruikt worden bij het onderzoek. SCAN boring

Omwonenden in Odijk en Zeist voelen gedreun door onderzoek naar aardwarmte

28 januari 2022 om 09:33 Achtergrond

ODIJK/ZEIST/DE BILT In het buitengebied tussen Bunnik, Zeist, De Bilt en de Uithof vindt deze week verkennend onderzoek plaats naar aardwarmte. Door middel van geluidsgolven wordt de dikte van aardlagen in beeld gebracht. Gisteravond voelden inwoners van Odijk en Zeist ‘gedreun’, dit is het gevolg van dit onderzoek. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en Energie Beheer Nederland (EBN), met subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het doel ervan is om erachter te komen welke plekken het meest geschikt zijn om aardwarmte te winnen in Nederland. Het onderzoek wordt uitgevoerd langs vijf lijnen, waaronder een lijn van Zeist naar Bunnik, waar gisteravond begonnen is. De Bilt komt volgende week aan de beurt. De onderzoekers brengen geluidsgolven in de grond. De weerkaatsing van de geluidsgolven op diepliggende aardlagen (tot wel zes kilometer diepte) zorgt dat er een beeld van de ondergrond komt. Daar is het om te doen.

UITLEG De onderzoeksleiding kreeg gisteravond al een aantal telefoontjes uit Odijk en Zeist. Op de website van de gemeente Zeist stond dat het onderzoek volgende week plaats zou vinden, dat klopt niet. ,,We zijn gisteravond begonnen. Mensen voelen trillingen, dat hoort erbij en kan geen kwaad. We geven graag uitleg over wat we doen.” Voorafgaand aan het onderzoek kregen 6000 huishoudens een brief waarin de werkzaamheden werden aangekondigd. Deze mensen waren dus voorbereid op de trillingen. Onder meer in Odijk kreeg niet iedereen die de trillingen kan voelen een brief. De teamleider: ,,We hebben ingeschat hoe ver het getril zou dragen in de bodem. We dachten dat dat 300 meter zou zijn. Nu blijkt dat het toch iets verder draagt.”

Het gedreun is niet heel zwaar en als mensen weten wat het is, levert het over het algemeen geen problemen op. Het onderzoek vindt plaats in de avond. ,,Dat doen we om vervuiling van de data te voorkomen. Tussen 20.00 en 22.00 uur rijdt er veel minder verkeer en omdat een deel van ons onderzoeksgebied vlak langs de snelweg loopt, willen we voorkomen dat de data beïnvloed worden door dreunend verkeer.”

Het onderzoek duurt tot 8 februari. Iedereen die vragen heeft over het onderzoek, kan het onderzoeksteam dag en nacht bereiken op 030-2339013.

De vijf lijnen waarlangs het onderzoek gedaan wordt
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie