Shot of a happy young man using his tablet while enjoying breakfast at home
Shot of a happy young man using his tablet while enjoying breakfast at home Foto: Nicolas Hansen
aangeboden door Vergelijkgroep.nl

Waar moet je op letten met telefoon abonnementen vergelijken?

11 juni 2021 om 10:40 Algemeen

Een nieuw telefoon abonnement uitkiezen kan een flinke uitgave zijn. Daarom is het handig dat je een goed overzicht hebt van de toestellen en databundels die providers momenteel bieden. Zonder een goed vergelijkoverzicht betaal je al snel onnodig te veel. En dat is zonde. In dit artikel laten we zien uit welke kosten je abonnement bestaat en geven wij tips over hoe je het beste abonnement vindt die aansluit bij jou wensen. 

Hoe krijg ik een overzicht van alle abonnement op de markt?

De eerste stap voor het vinden van een passend telefoon abonnement is om een overzicht te hebben van alle huidige telefoon abonnementen op de markt. Tegenwoordig zijn er verschillende vergelijk websites die je meteen een overzicht kunnen geven van de huidige telefoons en aanbiedingen die beschikbaar zijn. Met telefoon abonnementen vergelijken zie je gemakkelijk alle beschikbare abonnementen en prijzen van verschillende providers in één overzicht. De goedkoopste vind je direct bovenaan. Nu je een overzicht hebt van alle telefoons is het tijd om te kijken naar de verschillende onderdelen van je telefoon abonnement.  

Waaruit bestaan de kosten voor een telefoon abonnement?

De kosten van je telefoon abonnement bestaan uit eenmalige kosten en abonnementskosten. Eenmalige kosten bestaan uit de aansluitkosten, de toestelaanbetaling en thuiskopieheffing. Je maandelijkse kosten bestaan uit je overige toestelkosten en abonnementskosten. 

Eenmalige kosten

De aansluitkosten betaal je vaak wanneer je overstapt naar een nieuwe provider. De toestelaanbetaling is hoeveel je vooraf voor je nieuwe telefoon betaalt. Als je een groot deel van je toestel aan het begin afbetaalt, dan blijven je maandelijkse toestelkosten heel laag. Je kunt ook zo min mogelijk aan het begin betalen, maar dan gaan je maandelijkse toestelkosten wel omhoog.  

De thuiskopieheffing is een vergoeding die o.a. auteurs en muzikanten compenseert voor het mislopen van mogelijke inkomsten doordat de consument een kopie van hun werk heeft voor privédoeleinde.

Abonnementskosten

Je maandelijkse toestelkosten betaal je wanneer je niet in één keer je toestel hebt afbetaald. Het overige bedrag die je nog voor je toestel moet betalen, wordt op basis van je contractduur in 12 of 24 maanden gedeeld. 

De abonnementskosten worden bepaald op basis van je uitgekozen databundel en belminuten. Je contractduur bepaalt ook hoe hoog je abonnementskosten zullen zijn.  Als je een tweejarig contract hebt, dan zul je minder hoge abonnementskosten hebben dan met een eenjarig contract. Het voordeel van eenjarig contract is wel dat je sneller kan overstappen naar een andere provider en gebruik kan maken van nieuwe aanbiedingen.  

Je belminuten en databundel bepalen

De kosten voor je belminuten en databundel zijn volledig afhankelijk van je eigen verbruik. Bij belminuten is het altijd een goed idee om net iets meer te nemen dan je nodig hebt. Dit komt omdat de tarieven voor buiten je bundel bellen altijd duurder zijn. Daarnaast wordt de hoogte van je maandprijs voornamelijk bepaald door het aantal MB. De prijs voor belminuten zijn relatief goedkoop.

Als je per week maar ongeveer 45 minuten belt, dan heb je aan 200 belminuten genoeg. Bel je per week meer dan 2 uur? Dan kun je het beste kiezen voor 500 belminuten of onbeperkt bellen. Onbeperkt bellen is wel een paar euro duurder, maar je hoeft nooit meer om te kijken naar je belminuten.  Meestal betaal je twee of drie euro meer voor het upgraden naar onbeperkt bellen. Dit verschilt per provider, dus vergelijk veel verschillende abonnementen om de meest voordelige abonnement te krijgen. 

Om de keuze voor je databundel zo voordelig mogelijk te maken, kun je kijken naar je huidige datagebruik en nagaan of je hier genoeg aan hebt. Je kunt natuurlijk een onbeperkt data abonnement nemen. Daarbij hoef je nooit meer om te kijken naar je data gebruik, maar betaal je wel voor de duurste databundel.  De kosten tussen een 5GB en onbeperkt internet abonnement kan € 10 per maand schelen. Het is namelijk zonde als je te veel betaalt voor data die je eigenlijk niet gebruikt. 

Maak je zonder wifi veel gebruik van datasluipers als Netflix, Youtube en Spotify? Dan is een grotere databundel van 10 GB – onbeperkt wel de beste keuze voor jou. Gebruik je je databundel eigenlijk alleen maar voor social media checken, browsen en Whatsapp? Dan ben je het goedkoopst uit met een databundel tussen 3GB  en 8GB. Daarmee heb je ruim genoeg data om de hele maand door te komen. 

Op zoek naar een nieuw abonnement? Vergelijk hier alle telefoon abonnementen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie