Afbeelding

Oproep voor informatie over joodse onderduikers

1 november 2019 om 09:51 Algemeen

Tijdens de bezettingsjaren tot en met 1945 hebben tientallen joodse mensen ondergedoken gezeten in wat nu de gemeente Zeist is: Zeist, Den Dolder, Bosch en Duin, Huis ter Heide en Austerlitz. In het zicht van de 75e verjaardag van de bevrijding, op 5 mei 2020, worden momenteel door een kleine werkgroep – met veel hulp van anderen - lokale onderduiksituaties geïnventariseerd. Telkens weer duiken er verrassende gegevens op, maar op voorhand is al duidelijk dat de inventarisatie niet volledig zal worden. Veel mensen gebruikten bijvoorbeeld valse onderduiknamen en de meeste direct betrokkenen zijn overleden. Vandaar deze oproep aan nazaten en andere mogelijke informanten.

Een eerdere oproep in De Nieuwsbode heeft veel aanvullende informatie opgeleverd. Toch ziet onze werkgroep zich nog voor de nodige vragen geplaatst, en daarom willen we graag nog een beroep doen op het geheugen van oudere Zeistenaren. Elke informatie kan helpen, bijvoorbeeld om nazaten van onderduikers en onderduikgevers op te sporen.

Een van de vele open gaten betreft bijvoorbeeld de onderduik van Jaap van Praag, de later bekende voorzitter van de voetbalclub Ajax. Volgens het boek ‘Jaap en Max: het verhaal van de broers Van Praag’ (auteurs Marga van Praag en Ad van Liempt) zat Jaap van Praag in Zeist ondergedoken bij de zuster van de Amsterdamse verzetsman Toon Renes. Dat klopt echter niet. Die zuster heeft echter nooit in Zeist gewoond. Wellicht weet een lezer waar de heer Van Praag dan wel in onderduik was in Zeist?

In elk geval houden wij ons nog steeds aanbevolen voor elk detail over joodse onderduikers in Zeist.

Namens de werkgroep, Dick van de Kamp: dvdkamp@kpnmail.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie