Afbeelding
Foto: Rudmer Zwerver CreativeNature.nl

Persbericht Paddenwerkgroep Zeist-Noord

21 juni 2019 om 09:07 Algemeen

Vrijwilligers gezocht voor paddenwerkgroep

Zeist-Noord

Wie helpt de padden in Zeist-Noord veilig de weg over? Zowel in het Lyceumkwartier als rond De Dreef vindt in het vroege voorjaar veel amfibieëntrek plaats. Helaas eindigen hierbij veel padden, kikkers en salamanders onder de banden van een auto of fiets. Daarom neemt een groep betrokkenen het initiatief om een paddenwerkgroep op te richten voor deze gebieden. Voor de nieuwe werkgroep zijn zij op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met padden overzetten, administratie of organisatorische taken.

Tussen half februari en eind april maken amfibieën de tocht van hun overwinteringsplek naar het water waar ze zich voortplanten. Ze kunnen daarbij kilometers afleggen. Vaak trekken ze naar hun eigen geboortewater, dat ze schijnbaar moeiteloos terugvinden. De diertjes worden actief vanaf het invallen van de schemering. Vooral op milde, vochtige avonden zijn talloze amfibieën aan de wandel.

Tijdens hun tocht kruisen de diertjes regelmatig straten of autowegen. Passerend verkeer kan dan een ware slachting aanrichten onder de overstekende amfibieën. Om dit te voorkomen, zijn op meerdere plaatsen in Zeist vrijwilligers actief. Zij lopen ‘s avonds langs wegen waar veel paddentrek plaatsvindt, om de dieren op te pakken en veilig naar de overkant te brengen.

In Zeist-Noord bestond zo’n werkgroep nog niet. Onder meer op de Jagersingel, de Lorentzlaan en De Dreef werden de afgelopen jaren veel amfibieën doodgereden. De nieuwe werkgroep wil hier verandering in brengen en heeft daarvoor enthousiaste vrijwilligers nodig.

Padden overzetten is dankbaar en laagdrempelig werk. Met een paar uur lopen kun je vaak al vele dierenlevens redden. Ervaring is niet nodig. Er wordt niet met roosters gewerkt, dus je kunt helpen wanneer je dat zelf wilt. Naast het werk op straat, zijn er ook organisatorische en administratieve taken. Denk hierbij aan het bijhouden van de e-mail, het briefen van vrijwilligers en het registreren van de aantallen overgezette padden. Wil je meedoen of meer weten? Neem dan contact op via paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie