Afbeelding

Vluchtelingenwerk zoekt arbeidscoaches

6 november 2018 om 10:46 Algemeen

Op 14 november start Vluchtelingenwerk West- en Midden-Nederland (VWMN) met het voor Zeist nieuwe project Vluchtelingen Investeren in Participatie (VIP). Er wordt begonnen met een groep van 12 tot 15 vluchtelingen met een status. Die groep legt een traject van zes maanden af, bestaande uit een groepstraining, het opdoen van praktijk en één-op-één coaching. Gedurende die periode is er begeleiding nodig door arbeidscoaches. VWMN zoekt nog een aantal vrijwilligers die coach willen worden.

door Maarten Bos

Zeist - Gatra Peshtaz-Kers is regiocoordinator arbeidsparticipatie bij VWMN. Zij vertelt: “VIP is een landelijk project waarbij vluchtelingen met een status en A2-niveau begeleid worden naar passend vrijwilligerswerk. We zoeken steeds naar oplossingen op maat, dus een bakker proberen we aan een plaats in een bakkerij te helpen en een leraar proberen we aan de slag te laten gaan in het onderwijs. De nieuwkomers leren veel over onze taal, cultuur en bedrijfsgewoonten. Ze kunnen achteraf ook vaststellen of de sector waar ze gewerkt hebben iets voor hen is”.

Gatra: “Het hele traject duurt zes maanden inclusief negen weken training. Vanaf de eerste dag willen we 4 á 5 vrijwillige arbeidscoaches betrekken bij de groep. We zijn op zoek naar arbeidscoaches die nieuwsgierig zijn, bereid zijn buiten vaste kaders te denken en beschikken over doorzettingsvermogen. Het levert hen ook veel op: ze krijgen een interne training en bouwen kennis en ervaring op. Wij vragen de coaches ook hun eigen netwerk in te schakelen om de vluchtelingen verder te helpen.” Gatra legt verder uit: “Ik heb dit VIP-project al begeleid op diverse andere plekken in Midden-Nederland. Het is een landelijke onderneming die Europees wordt ondersteund. We boeken er mooie resultaten mee. Op die andere plaatsen waren de coaches bijvoorbeeld studenten, gepensioneerden (die zijn heel flexibel in hun tijd) of mensen met een coachpraktijk. Wij vragen wel wat van deze vrijwilligers: ze moeten minimaal acht uur per week beschikbaar zijn, in Zeist met name op onze vaste woensdag. Maar twee dagen per week meewerken is nog mooier. Ze begeleiden de kandidaten ook op de passende praktijkervaringsplek. De coaches moeten op zijn minst een HBO-werk- en denkniveau hebben”.

Gatra vertelt nog dat deelnemen aan VIP de nieuwkomers veel verder helpt op de weg van de integratie. Voor de jobcoaches is het ook een belangrijke ervaring. Gatra: “Een coach gaat vaak anders denken door het contact met de vluchtelingen. De deelnemers zelf krijgen meestal een veel reëler beeld van hun mogelijkheden en kansen in Nederland. Zo kunnen zij volwaardig en duurzaam deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Het mes snijdt werkelijk aan verschillende kanten”. Wie interesse heeft in de taak van arbeidscoach kan Gatra bereiken op 06-10002278.

www.vluchtelingenwerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie