links Jeannette van Andel en rechts Ellen de Boom (van het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies Zeist). FOTO: Maarten Bos
links Jeannette van Andel en rechts Ellen de Boom (van het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies Zeist). FOTO: Maarten Bos

Complicatie bij uitreiking Vredesduif

19 september 2018 om 14:24 Algemeen

De uitreiking van de Vredesduif door het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies Zeist is dit jaar op 23 september in het Kerkelijk Centrum Zeist-West. De Vredesduif is een onderscheiding die uitgereikt wordt aan een Zeistenaar die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de vrede.

Zeist - De prijs is een glazen schaal van de hand van de Zeister glaskunstenaar Wout Zijp. Vorig jaar werd hij gegeven aan Jantje Paasman, oprichter van de Weggeefwinkel in Zeist. Het kunstvoorwerp is een wisseltrofee. Ellen de Boom en Jeannette van Andel zitten sinds 2015 in de kerngroep van het Platform. Ellen vertelt over de Vredesontmoeting: “Tijdens dat evenement treffen vele gezindten elkaar. Je moet denken aan vertegenwoordigers van het hindoeïsme, boeddhisme, baha’i, moslims, joodse gemeenschap, antroposofen, humanisten en christenen van tal van richtingen”. Bij de uitreiking van de prijs is er dit jaar een complicatie: de duif is gevlogen. Prijswinnaar Jantje Paasman had de schaal uitgestald in zijn (weggeef)winkel. Een bezoeker heeft gedacht dat het voorwerp, dat ongeveer 300 euro waard is, ook bedoeld was om mee te nemen. Nu moet het Platform uitkijken naar een alternatief kunstvoorwerp. Wout Zijp beschikte nog over een andere glazen schaal. “Toch roepen wij de mensen op om het de schaal terug te brengen.

Anders moeten wij een nieuwe schaal laten maken”.

Bij de Vredesontmoeting van het Platform worden wel zo’n honderd bezoekers verwacht. Eerst wordt er verzameld in de moskee en daarna is er na een korte Walk of Peace de samenkomst in het Kerkelijk Centrum. Tegelijk met de uitreiking van de Vredesduif wordt op 23 september de Vredesweek afgesloten. De Vredesweek is een landelijke gebeurtenis en het thema is dit jaar: generaties voor de vrede. In Zeist waren ook veel jongeren actief in de Vredesweek. Zij hielden op 17 september ook een Walk of Peace en werden op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Koos Janssen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie