Afbeelding

Nieuwe muziekdagen in het Lindenhuis

30 augustus 2018 om 16:22 Algemeen

In het Inloophuis het Lindenhuis van Kerk en Samenleving worden vanaf vrijdag 7 september muziekmiddagen georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. De bijeenkomsten zijn een initiatief van Lindenhuispastor Gertjaap Kardol. De evenementen zijn bedoeld om mensen met verschillende achtergronden nader tot elkaar te brengen met behulp van de universele taal van muziek.

door Maarten Bos

Zeist - Gertjaap: “Ik begin op vrijdag 7 september en ik ga door tot en met mei 2019, als er behoefte aan is nog langer. Aan het einde van het eerste jaar maak ik een evaluatie en kijk ik hoe ik het verder aanpak. De bijeenkomsten vallen uiteen in series van twee. De eerste middag laat ik de bezoekers op een laagdrempelige manier via het spelen van CD’s kennismaken met muziek.

De maand erop kunnen de toehoorders zelf muziek meenemen die ze mooi vinden en ze kunnen daar een verhaal bij vertellen. Ik hoop dat er daarmee iets op gang komt in de groep.” Kardol: “Ik denk dat muziek een heel goed middel is om mensen met elkaar te verbinden. Ik zal vooral klassieke muziek laten horen en ik begin met de Italiaanse componist Vivaldi. Ik doe dat omdat ik van mening ben dat hij vaak wordt onderschat. Hij wordt wel getypeerd als een veelschrijver, maar dat doet hem geen recht, vind ik. Hij heeft vele prachtige stukken gemaakt.”

Gertjaap denkt te gaan werken met een groep van ongeveer 10 deelnemers. De pastor: “De groep moet niet te groot zijn. Het moet veilig zijn voor de bezoekers want zij gaan ook hun verhalen vertellen.” De middagen zijn gratis. Gertjaap: “Het zou mooi zijn als iedereen zijn weg naar de muziekevenementen wist te vinden. Het is de bedoeling om arm, rijk, eenzaam, nieuwkomer en anderen met elkaar in contact te brengen.”

De muziekmiddagen zijn op iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.30 tot 16.15 uur. De eerste muziekmiddag is op vrijdag 7 september.

Bach

Gertjaap studeerde theologie en muziektherapie. Als pastor heeft hij sinds 2015 op donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur een telefonisch pastoraal spreekuur in Het Lindenhuis. Hij heeft onder meer veel met vluchtelingen gewerkt. Daarnaast ontvangt hij thuis maandelijks een Bachgroep. Dat doet hij sinds 2006 en de deelnemers praten niet alleen over Bach, maar ook over andere componisten. Zang is daarbij heel belangrijk. De eerstvolgende thuisbijeenkomst van Kardol is op maandag 8 oktober aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 77.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie