Supermarkt Cees van Dijk in 1975, toen nog te vinden aan de Oude Postweg 56. Na de nieuwbouw konden de klanten terecht aan de overkant op nummer 217.
Supermarkt Cees van Dijk in 1975, toen nog te vinden aan de Oude Postweg 56. Na de nieuwbouw konden de klanten terecht aan de overkant op nummer 217. Foto: archief familie Van Dijk

Vorstelijk gewinkeld bij … Cees van Dijk Supermarkt

7 juni 2018 om 08:32 Algemeen

Asta Diepen Stöpler

In deze serie blikken betrokkenen terug op winkels die hun stempel drukten op Zeist. Cees van Dijk vertelt over zijn supermarkt in Austerlitz.

 ”Een klant belde met een klacht, na de bezorging van de boodschappen aan huis. De geleverde vuilniszakken waren open aan beide kanten. Wat bleek, zij knipte de zakken van de rol in plaats van af te scheuren.
Mijn vader had een groothandel in zoetwaren in Bunnik. Van een klant nam hij een bakkerij over. Met 25m2 wat klein, maar het leek mij wel wat om er aan de slag te gaan. Wij verkochten vroeger ook souvenirs van Austerlitz en oude originele houten klompen.
Eind jaren ‘70 zou de gemeente in Austerlitz 120 woningen laten bouwen, 1/3 deel van de toenmalige aantal woningen. Een mooie aanleiding voor nieuwbouw van onze winkel; in deze periode hadden we onze noodwinkel in de oude kleuterschool. Pas 20 jaar later kwamen de huizen er. Maar we moesten wel nieuwe manieren van inkomsten vinden: thuisbezorging in Zeist, Driebergen, Doorn en De Bilt, bij campings en vooral verzorgingstehuizen. Mijn vrouw Gerda heeft 20 jaar een Spar-winkeltje gehad in de serviceflat Nieuw Beerschoten.
In de jaren ‘70 kwamen verschillende leveranciers enkele malen per week met zuivel, vlees en vleeswaren, kruiden. Groente en fruit haalde ik zelf met auto en aanhangwagen op in Soest. Brood werd dagelijks bezorgd. Toen we ons aansloten bij de Prisma-organisatie werden alle bestellingen in een keer geleverd.
In de begintijd sneden wij alles: groenten, vlees en brood. Later kwamen voorverpakte levensmiddelen in zwang. De keuze aan voedings- en verzorgingsmiddelen was vroeger beperkt. Groene zeep was ooit het enig verkrijgbare wasmiddel. De komst van wit- en bontwasmiddel was al heel wat. Rookvlees, palingworst, ham en boterhamworst plus 3 soorten kaas, dat was het toen wel. We maakten zelf reclamefolders op een stencilapparatuur om deze daarna zelf met de kinderen huis aan huis te verspreiden. De supermarkt heeft vanaf het begin een belangrijke sociale functie. We delen lief en leed met klanten. We hebben veel pret in de winkel. Een buurvrouw die me plaagde, heb ik in de open diepvriezer gelegd. Ze dacht dat ik het niet zou durven …”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie