Week van de burgemeester

6 juni 2018 om 10:56 Algemeen

Op maandag 28 en dinsdag 29 mei heb ik zogeheten Heidagen met het nieuwe college van B&W. Ook het gemeentelijk managementteam doet voor een gedeelte aan het programma mee. Het is belangrijk aan het begin van een nieuwe periode goed met elkaar kennis te maken, elkaar te begrijpen en gezamenlijk een nieuwe start te maken. We bouwen aan een vernieuwde gemeenschappelijkheid om zo ons werk voor de inwoners en ondernemers in onze gemeente goed te kunnen doen.

door Koos Janssen

Dinsdagavond heb ik een bijeenkomst met het presidium (zeven leden) van de gemeenteraad. We komen voor het eerst bijeen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. In de vernieuwde samenstelling begeleiden, ondersteunen en plannen we de werkzaamheden van de gemeenteraad. Voorbeelden zijn werkbezoeken, informatiebijeenkomsten, werkoverleggen en raadsvergaderingen. Elke maand stemmen we zo alle werkzaamheden af. De griffie, dat is de ambtelijke staf van de gemeenteraad, helpt ons daarbij. De bijeenkomst verloopt op vlotte wijze; dat geeft energie voor het raadswerk.

Woensdag is er in Zeist een ontmoeting van het Platform Middelgrote Gemeenten met de directie veiligheid en bestuur van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Directeur Bertine Steenbergen vertelt over de aanpak tegen ondermijning, de geldmiddelen uit het regeerakkoord en wet- en regelgeving. ‘s Middags woon ik in Utrecht een landelijke bijeenkomst bij over de aanpak tegen zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs. Deze motorclubs (OMG’s) worden in ons land steeds meer aangepakt vanwege ondermijning, intimidatie, bedreiging en andere criminele activiteiten.

In mijn werkoverleg met de politie op woensdag komen een steekpartij met een mes, een inbraak in een winkel en diverse woningen en bedreigingen in een café aan de orde. De criminaliteit in Zeist heeft vele verschijningsvormen. Dagelijks werken we aan veiligheid; samen met inwoners en een groot aantal mensen van bedrijven, instellingen en organisaties. Het speelt zich af op diverse niveaus: in buurten en wijken, op de schaalgrootte van Zeist, maar ook op regionaal en landelijk niveau. ‘s Middags verzorg ik de beëdiging en installatie van vier leerplichtambtenaren. Samen met diverse collega´s en partners werken zij systematisch aan het terugdringen van schoolverzuim. Maatwerk leveren om voor leerling perspectief te bieden; vakwerk dus.

Vrijdagmiddag en -avond zijn de Commissaris van de Koning, de Utrechtse burgemeesters en hun partners op bezoek in Zeist. We brengen een werkbezoek aan de firma Van Veluw; creatieve vakmensen met liefde voor het zilverwerk. Bij de Evangelische Broedergemeente bewonderen we de kleine en de grote kerkzaal aan de pleinen en het onlangs geopende museum Het Hernhutter Huis aan de Lageweg. Tenslotte genieten we van de rondleiding en toelichting op de Wijngaard Hoog Beek en Royen. Het is een heerlijk Zeister dagje.

Zaterdag is het open dag voor de brandweer in Den Dolder. Voor jong en oud is er veel te beleven. In al zijn facetten wordt het brandweerwerk op vijf verschillende plekken getoond. Een rondrit met brandweervoertuigen vormt de verbinding. De belangstelling is groot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie