Gastheer deze dag was de Evangelische Broedergemeente (EBG) die gevestigd is aan het Zusterplein. FOTO: Maarten Bos
Gastheer deze dag was de Evangelische Broedergemeente (EBG) die gevestigd is aan het Zusterplein. FOTO: Maarten Bos

Kerkendag op Zusterplein

2 juni 2018 om 08:30 Algemeen

Op een zonovergoten zondag 27 mei was het Kerkendag van de Zeister Kerken. Het doel van de Kerkendag is om alle christenen en kerken met elkaar te verbinden. Dat betekende dat er een gemeenschappelijke dienst werd gehouden, in dit geval op het Zusterplein in Zeist.

Omdat het weer prachtig was, was de oecumenische viering in de buitenlucht. Acht verschillende Zeister kerken namen deel. Thema van de dienst was: Rijk van de Geest.

Gastheer was de Evangelische Broedergemeente (EBG) die gevestigd is aan het Zusterplein. De kerk van de EBG en de aanpalende gebouwen stammen uit de 18e eeuw. Zij zijn gebouwd door de gemeenschap van de Hernhutters. Iedere Zeistenaar kent de kenmerkende locatie van Broeder- en Zusterplein. De Hernhutters stammen oorspronkelijk uit Saksen. De stichter van de gemeenschap vestigde zich in de 18e eeuw in Zeist.

De opbrengst van de collecte van de dienst was bestemd voor de inloophuizen van Kerk en Samenleving in Zeist. Kerk en Samenleving heeft op vier plekken in de stad ontmoetingsruimten. Op sommige locaties, zoals die van het Lindenhuis, is de organisatie al jaren actief, maar het wijkinloophuis Zeist-Centrum is daarentegen nog geen jaar open. Kerk en Samenleving had ook een stand op het Zusterplein.

De dienst werd begeleid door het eigen blazersensemble van de EBG. Deze blazers komen iedere donderdag bijeen voor les en repetities en zij begeleiden regelmatig diensten. Hans van der Velden (54) is al 32 jaar dirigent van het gezelschap. Hij vertelt: “Wij hebben ongeveer twintig leden en ze zijn van alle leeftijden. Mensen die bij ons komen spelen blijven vaak heel lang. Ik vind het ook heerlijk om met jongeren te werken, want de jeugd heeft de toekomst. In de kerk zelf klinkt onze muziek nog beter dan hier buiten, waar de klanken enigszins verwaaien. Wij willen met onze muziek de diensten ondersteunen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie