Langzamerhand merkt Lilly dat de hoeveelheid afval op straat, op parkeerplaatsen en in het nabijgelegen bos van Huis ter Heide iets minder wordt.
Langzamerhand merkt Lilly dat de hoeveelheid afval op straat, op parkeerplaatsen en in het nabijgelegen bos van Huis ter Heide iets minder wordt. Foto: Asta van Diepen

Lilly ruimde honderden kilo’s afval op

9 augustus 2017 om 10:42 Algemeen

Honderden kilo’s afval heeft Lilly Platt in de afgelopen acht maanden opgeruimd. Samen met haar opa Jim en haar moeder Eleanor raapt ze iedere keer plastic drinkbekers, rietjes, verpakkingen op. Alles wat ze onderweg vindt. “Het zwerfafval is gevaarlijk voor dieren, ze kunnen er ziek van worden of aan dood gaan. Daarom doe ik het”, zegt de negenjarige Lilly.

Huis ter Heide - Het begon eind vorig jaar toen ze met haar opa van de bushalte naar huis liep. “We zagen heel veel afval, vooral verpakkingen van snacks en energydrinks. Hoeveel zouden het er zijn? We telden ze. Het waren er 91. Toen wilden we het allemaal opruimen. Elke keer als we hier lopen of op een andere plaats, raap ik afval op. Ik heb altijd een plastic tas mee om het in te doen. Thuis of in een winkelcentrum gooi ik het in de afvalbak.”

Kauwgom is heel slecht

Haar moeder gaf Lilly een grijper met magneet om het veiliger en makkelijker te kunnen doen. Lilly wil later graag wilde dieren beschermen. Ze maakt zich zorgen over de gevaren van rondslingerende plastic zakjes, aluminium blikjes en ander zwerfafval.

“Kauwgom is heel slecht. Als vogels het eten, dan plakt het vast in hun snavels. Ballonnen zijn ook gevaarlijk. Dieren denken dat het voedsel is en kunnen verhongeren. Het is zo zielig.”

Iedereen moet meedoen

Lilly houdt ook opruimacties in Voorschoten, waar haar opa woont. Ook daar is de ‘oogst’ groot. Op haar Facebookpagina ‘Lillys Plastic Pickup’ laat ze regelmatig hoe groot de oogst is. Gesorteerd op soort materiaal, vaak tientallen stuks, soms meer dan honderd. Het resultaat van slechts een half uurtje opruimen. Tijdens het Nieuwsbode-interview ziet Lilly buiten voor haar huis een koffieblikje liggen. “Die ga ik zo meteen oppakken.”

Als alle mensen meehelpen en het afval oprapen dat ze tegenkomen, dan is dat heel goed. Opa Jim en ik willen graag dat iedereen meedoet. Ook de kinderen op mijn school. Zij waren geschokt toen we tijdens een wandeling lieten zien hoeveel afval er in het bos achter onze school ligt.”

Soms is mijn tas loodzwaar

Langzamerhand merkt Lilly dat de hoeveelheid afval op straat, op parkeerplaatsen en in het nabijgelegen bos van Huis ter Heide iets minder wordt. “Maar er ligt nog steeds veel. Soms zoveel dat mijn plastic tas loodzwaar is. Als we allemaal ons eigen afval in de prullenbak doen of mee naar huis nemen, dan scheelt dat.” Dan is het tijd voor de foto. Lilly ziet ook nog een drinkbekertje liggen en pakt het op. De oogst van slechts enkele seconden.

Kijkt u ook eens op haar Facebook site: Facebook Lillys Plastic Pickup

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie