Afbeelding

De Looborch innoveert de zorg met CRDL

30 juni 2017 om 13:00 Algemeen

Afgelopen week heeft De Looborch, een locatie van Zorggroep Charim, de CRDL (spreek uit als: Cradle), in ontvangst genomen. De CRDL is het interactieve zorginstrument dat aanraking vertaalt naar geluid en nieuw contact mogelijk maakt voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie, zoals mensen met dementie. Met de CRDL kan De Looborch de bewoners en hun familie mooie en waardevolle contactmomenten bezorgen.

Belevingsgerichte zorg
Door onder andere een financiële bijdrage van Stichting Steun Ouderen Zeist heeft De Looborch de CRDL kunnen aanschaffen. ‘We zijn ontzettend blij met de aanschaf van de CRDL, omdat het goed aansluit bij belevingsgerichte zorg van de cliënten. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie,’ vertelt Bas van Ieperen, wijk/locatiemanager van De Looborch. ‘Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt’.

Waardevolle contactmomenten
‘Wij wensen iedereen waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren’, aldus Ger Schuivens van CRDL. ‘De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met een naaste of bewoner met dementie. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden (geluiden uit onder andere de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt.’ De CRDL kan zowel één-op-één als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

Contact
In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld vaak kwijt. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de mantelzorgers en familieleden die hierdoor weer zinvol en aangenaam contact kunnen maken met hun partner of familielid in de zorginstelling.

De CRDL won de startup-pitchwedstrijd van NRC Live Zorgtechnologie in september 2016 en ontving in december 2016 “de Prachtig!”, een bijzondere erkenning voor belangrijke initiatieven op het gebied van de zorg voor mensen met dementie en hun omgeving, uitgereikt door Alzheimer Nederland en PGGM.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie