Een paardenkastanje.
Een paardenkastanje.

Bomenbeheerplan waarborgt een groen Zeist

26 juni 2017 om 10:00 Politiek

Zeist - Zeist heeft 35.000 bomen in verschillende soorten en maten en van verschillende leeftijden in de straten, lanen en parken staan. Een groot deel van die bomen, 
komt binnen enkele tientallen jaren aan het einde van hun levenscyclus. Om te voorkomen dat al die bomen tegelijkertijd moeten worden vervangen en Zeist 
van een groene in een kale gemeente verandert, is het Lange Termijn Bomenbeheerplan 2016-2041 opgesteld. Het plan biedt een uniek en stevig fundament 
voor een toekomstbestendige aanpak van het gemeentelijk bomenbeheer in Zeist, meldt de voorlichter van de gemeente Zeist.

Het Bomenbeheerplan is opgesteld door de werkgroep bomenvervanging, waarin naast gemeentelijke deskundigen ook vertegenwoordigers van groene groepen en inwoners van 
Zeist zitting hebben. Het plan is in opdracht van de gemeenteraad, op basis van een interactief proces, tot stand gekomen. Deze aanpak is uniek in Nederland.

Het bomenbeheerplan in een notendop
Met het bomenbeheerplan wordt duidelijk welke toekomstige kwaliteit er voor het gemeentelijke bomenbestand wordt nagestreefd in de komende jaren. De werkgroep heeft voor 
1.000 stukken straat, laan en park in Zeist een toekomstig beeld bepaald. Daarbij heeft ze gebruik gemaakt van inspiratiebeelden. Hieruit is af te leiden hoe de omgeving eruit gaat
zien in de nieuwe situatie. Basis van het plan betreft drie manieren van vervanging. Hierbij is een onderscheid gemaakt in een bosrijke/landschappelijke omgeving (bijvoorbeeld de Dijnselburgerlaan), 
een cultuurhistorische omgeving (bijvoorbeeld de lanen rond Het Slot) en buurtgroen (bijvoorbeeld Couwenhoven). 
Afhankelijk van de strategie waarin een straat, laan of park is ingedeeld, wordt de vervanging toegepast. Het doel is om bomen tijdig te vervangen en nieuwe jonge bomen terug te planten. 
Daarmee wordt voorkomen dat in straten, lanen en parken met bomen die (bijna) tegelijkertijd aan het einde van hun levenscyclus zijn beland, ineens veel bomen worden weggehaald. 
Met de 3  vervangingsstrategieën wordt het vervangen van bomen gefaseerd uitgevoerd en wordt voorkomen dat Zeist van een groene in een kale gemeente verandert.

Proefjaar
2017 is een proefjaar, waarin we ervaring opdoen met de uitvoering van het plan. De uitwerking van het uitvoeringsplan vindt plaats samen met de werkgroep bomenvervanging. 
In de winter 2017-2018 verwachten we de eerste resultaten. 
Wethouder Johan Varkevisser kent Zeist niet anders dan als groene gemeente. “De bomen in de straten en parken zorgen daarvoor. Dat willen we natuurlijk graag zo houden.
Maar bomen worden oud en gaan uiteindelijk dood. We verwachten dat de komende 10 tot 15 jaar veel bomen dood gaan. Om Zeist groen te houden, moeten we dus aan de slag. 
Dat betekent dode bomen kappen en nieuwe planten en onderhouden. Dat vraagt om een goed plan en – niet onbelangrijk – geld om dit uit te voeren”.

Informatieavonden
Tussen juli en eind oktober 2017 zijn er door heel Zeist 5 informatieavonden gepland. De eerste is op maandag 3 juli a.s. in Zeist-West (Kerkelijk Centrum, De Clomp 3301). 
Iedereen die zich wil laten bijpraten over het bomenbeheerplan is hier vanaf 19.00 uur welkom. De avond start om 19.30 uur. Het plan wordt toegelicht aan de hand van een speciaal gemaakte film.
Informatie
Meer informatie over het Lange Termijn Bomenbeheerplan is te vinden op www.zeist.nl/bomen
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie