Afbeelding

Varkevisser: ambitie is fors, maar haalbaar

21 juni 2017 om 19:00 Politiek

Het wordt een helse klus om Zeist in 2030 klimaatneutraal te maken. Dat blijkt uit een rapport van onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft. De gemeente wil over 13 jaar net zoveel energie duurzaam opwekken als er verbruikt wordt.

Zeist - CE Delft zocht uit hoeveel energie er tot 2030 bespaard kan worden, en hoeveel energie er in de gemeente opgewekt kan worden. Wethouder Johan Varkevisser (D66, duurzaamheid) concludeert uit het rapport van het bureau: “We moeten als samenleving, bedrijven en overheid de handen inéén slaan. De ambitie is fors, maar haalbaar.”

De wethouder heeft er vertrouwen in dat ook technologische ontwikkeling gaan helpen om de ambitie waar te maken. “Al moeten we ons daar niet achter verschuilen. We gaan mét de Zeister samenleving een energieplan opstellen dat breed door de samenleving wordt gedragen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Wil Zeist over 13 jaar klimaatneutraal zijn, dan moet er energie bespaard worden en energie worden opgewekt, zegt CE Delft. Inwoners kunnen vooral besparen door isolatie van woningen. Gebruik van gas kan met 30% omlaag, elektriciteit veel minder. Ook bedrijven kunnen veel besparen. Inwoners en bedrijven samen kunnen bijna 25% minder energie gebruiken.

En dus moet er bijna 75% van het huidige energieverbruik binnen de gemeente duurzaam opgewekt worden om klimaatneutraal te worden. Daarvoor zijn 120 windmolens of 1200 voetbalvelden vol zonnepanelen nodig en dat past niet binnen de beschikbare ruimte in Zeist.

Met warmteopwekking is nog veel winst te behalen: 43% van het huidige verbruik is uit restwarmte te halen, en uit aardwarmte, zonnewarmte en biomassa. Die laatste grondstof zou 1% leveren van de hoeveelheid energie die Zeist momenteel verbruikt, als daarvoor alleen materialen uit de gemeente zelf worden gebruikt, zoals de ambitie van de gemeente voorschrijft. Maar, waarschuwt CE Delft: om die 43% te halen zijn wel aanpassingen aan de omgeving nodig en er moeten kosten voor gemaakt worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie