"Zie scheiden niet als falen, maar als een fase. Een fase waarin we blijven leren", zegt mediator en KIES-coach Anne Buiskool. Foto: Caro Buiskool

Mediator Buiskool lanceert boek: Hoe vertellen we het de kinderen?

15 juni 2017 om 07:00 Algemeen

Zeist - Mediator en KIES-coach Anne Buiskool lanceert haar eerste boek ‘Hoe vertellen we het de kinderen?’ ‘’Ik schreef dit boek om ouders die op het punt staan te gaan scheiden, een praktische gids mee te geven hoe ze dit op respectvolle wijze en met liefde voor hun kinderen kunnen doen. Het moment dat je dit namelijk met compassie en mildheid naar jezelf, elkaar en de kinderen kunt doen, maak je een wereld van verschil.’’ Aldus de in Zeist geboren schrijfster die hoopt dat haar boek scheidende ouders en kinderen een andere blik te kan geven op dit scheidingsproces. ‘’Want het is een heftig proces. Met mijn boek wil ik compassie, mildheid en een praktische gids bieden.’’
“Het is een warm pleidooi én een praktische gids voor scheidende ouders om hun verhaal aan de kinderen te vertellen én een respectvolle ouderschapsrelatie op te bouwen.” Volgens Buiskool is dit essentieel voor het welzijn van hun kinderen.
Naar schatting ervaren zo’n zeventigduizend kinderen jaarlijks negatieve gevolgen van echtscheidingen. Mediator, KIES-coach en schrijfster Anne Buiskool: “De insteek van mijn boek is het moment dat ouders hun kinderen vertellen dat ze gaan scheiden. Voor kinderen is dit in hun herinnering vaak het moment waarop hun leven voorgoed veranderde.”
Na vele symposia en congressen over scheiding realiseerde Buiskool zich plots met een schok: “Volwassenen, ouders en professionals vinden het de normaalste zaak van de wereld dat er pas láter in zo’n scheidingsproces weer tijd is voor de kinderen; pas wanneer de ouders hun emoties en gevoelens een plek hebben gegeven...Maar dan is het al te laat!”
Als mediator heeft zij veel ouders al begeleid in haar praktijk. “Ouders hebben gedaan wat ze kunnen om een scheiding te voorkomen. Ze hoeven zich niet schuldig te voelen over wat ze gedaan hebben en ook niet over de scheiding. Ieder heeft immers geleerd wat hij of zij heeft meegekregen in het leven. Iedereen doet wat hij kan.” Ze benadrukt: “Daarná is het echter belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen als je pijn veroorzaakt hebt, ook al was het niet je bedoeling. Mijn advies is: Kijk vanuit compassie en mildheid naar jezelf. Want met compassie en respect naar jezelf, naar elkaar én de kinderen kun je heel ver komen.”
In haar boek helpt Buiskool ouders in 7 stappen om het cruciale gesprek met de kinderen goed voor te bereiden. “Samen. Want werken aan een goede, duurzame ouderschapsrelatie betekent straks een weerbaar kind dat zich goed kan ontplooien.” Ze hoop dat haar boek ‘Hoe vertellen we het de kinderen’ een eye-opener en steun-in-de-rug is voor professionals die met gescheiden ouders en hun kinderen werken.


 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie