Raadsleden Hafid Boutahar en Yolanda Ledoux en buitengewoon raadslid Jeroen van den Heuvel.
Raadsleden Hafid Boutahar en Yolanda Ledoux en buitengewoon raadslid Jeroen van den Heuvel.

D66 Zeist over het bestaanszekerheidsbeleid

12 juni 2017 om 07:15 Politiek

Zeist - D66 Zeist is voorstander van maatwerk, maar niet ten koste van bestaande regelingen zoals de Geld Terug Regeling of kindregelingen zoals die van stichting Leerkansen of het jeugdsportfonds. Hier vindt u het bericht dat de fractie van D66 hierover heeft geschreven.

Tijdens de raadsvergadering van 6 juni 2017 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het voorstel “Bestaanszekerheidsbeleid” (het nieuwe minimabeleid) van het college van B&W. De behandeling van dit voorstel leverde een stevige discussie op.

Vanuit de raad werd via diverse moties en amendementen een flink aantal aanpassingen voorgesteld. D66 nam hierbij samen met de PvdA het voortouw in de discussie en diende 2 amendementen en een motie in. Een ging over het behoud van zogenaamde “generieke” regelingen, die in het voorstel op termijn zouden worden afgeschaft.

Yolanda Ledoux (D66): “In het voorstel stond dat regelingen zoals de Geld Terug Regeling en het Jeugdsportfonds op termijn vervangen zouden worden door “maatwerk”. Bij maatwerk wordt per geval de situatie bekeken terwijl je bij generieke regelingen precies weet waar je recht op hebt. Wij zijn wel voorstander van maatwerk maar dan aanvullend op bestaande regelingen en niet in plaats daarvan.”

Ook was het voorstel niet duidelijk over het eindbeeld en de kaders, vond de meerderheid van de raad die ook in het tweede amendement meeging. Jeroen van den Heuvel (D66): “Het bestaanszekerheidsbeleid is er niet voor niets. Er zijn mensen in onze gemeente die heel hard een ‘steuntje in de rug’ nodig hebben. Sinds dit jaar geldt dat mensen uit Zeist met een inkomen tot 130% (daarvoor tot 110%) van het sociaal minimum in aanmerking komen voor diverse regelingen. Op dit moment maakt slechts een klein deel van de volwassenen en een nog kleiner deel van de kinderen die daarvoor in aanmerking komen, ook echt gebruik van deze regelingen. Door het opnemen van concrete en meetbare streefcijfers; in ieder geval 70% van de volwassenen en 50% van de kinderen maakt gebruik van de regelingen, wordt heel helder waar we naar toe willen. Vooral voor kinderen is het erg belangrijk dat ze mee kunnen doen, bijvoorbeeld mee op schoolreisje, lid worden van een sportclub of op muziekles.”

Ook Hafid Boutahar, plaatsvervangend fractievoorzitter van D66, is trots op het na de wijzigingen vastgestelde bestaanszekerheidbeleid dat naast maatwerk waarmee Zeist wil experimenteren, nu ook echt zekerheid biedt.    
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie