Afbeelding

“We moeten niet op elkaar wachten!”

6 juni 2017 om 12:00 Algemeen

Woensdag 21 juni begint om 19.30 uur in het gemeentehuis aan Het Rond 1 de bijeenkomst ‘De Zeist Open Uitdaging’ voor ondernemers en organisaties die toegankelijkheid belangrijk vinden.

Een drempel weg, de website aangepast, wat extra begeleiding: het helpt het gemakkelijker te maken om mee te doen. Want iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving – dat is de stellige overtuiging van Ans Pereboom, raadslid voor GroenLinks in Zeist. “Je mist gewoon heel veel goede klanten, leuke personeelsleden en enthousiaste leden als je als winkel, bedrijf of vereniging grote groepen buitensluit. Als politiek kunnen we dat graag willen maar het lukt alleen als organisaties, bedrijven en verenigingen het ook uitvoeren. Alleen samen kunnen we drempels wegnemen.”

Ondernemend
Dat is Pascal Ursinus helemaal met haar eens. Samen met zijn zus zette hij Berengroep op; een projectbureau dat concepten ontwikkelt en uitvoert voor organisaties in de zorg- en welzijnssector. Zelf is hij doof en maakt als ondernemer graag gebruik van zijn eigen praktijkervaring en die van zijn collega’s. “Als je iets bijzonders hebt dan kun je er maar het beste leuke dingen mee doen. Een groot deel van onze medewerkers is ervaringsdeskundig; ze zijn zelf doof of slechthorend of hebben daar ervaring mee in hun omgeving. Samen proberen wij de wereld een stukje toegankelijker te maken. Zo hebben we in samenwerking met de NTR kinderprogramma’s toegankelijk gemaakt voor dove kinderen door een Tolk Nederlandse Gebarentaal in beeld op te nemen. Daarnaast hebben we een uniek callcenter in eigen huis. Via ons tolkcentrum kunnen doven en slechthorenden direct een tolk op afstand inzetten om een gesprek te voeren met horenden. De tolk vertaalt van en naar tekst of gebarentaal en zorgt zo voor gelijkwaardige communicatie. Als we een nieuwe collega aannemen, dan kijken we naar iemands kwaliteiten. We zoeken iemand die past bij de functie en onze organisatie. Doof of horend maakt daarbij geen verschil.”

Kennis en ervaring delen
Welke belemmeringen komen mensen met een beperking eigenlijk tegen? En vooral: hoe kan je die wegnemen of er omheen werken? Er is heel veel kennis en ervaring, er zijn regelingen en hulpmiddelen maar wie helpt je op weg?
‘De Zeist Open Uitdaging’ is gericht op een praktische aanpak: bedrijven en organisaties helpen om toegankelijker te worden. Door het geven van praktische informatie, inspirerende voorbeelden en een praktisch plan van aanpak.
Ervaringsdeskundigen, verschillende leden van de gemeenteraad en wethouder Fluitman zullen aanwezig zijn.

Niet op elkaar wachten
“Het is makkelijk om naar elkaar te wijzen: ‘laat de politiek het maar oplossen’ of ‘werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen’. Wat ons betreft doen we het samen, ieder vanuit onze eigen rol en mogelijkheden.
Iedereen is welkom, aanmelden vooraf is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld: raadsgriffie@zeist.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie