Afbeelding

Nieuw beleid tegen armoede: hulp meer op maat

14 juni 2017 om 16:00 Politiek

Meer hulp op maat en minder algemene regelingen maar niet korten op het beschikbare budget. Dat is de kern van het nieuwe Zeister bestaanszekerheidsbeleid. De gemeenteraad stemde er dinsdag 6 juni mee in. Een motie waarin de oppositie opriep om de huur te verlagen van mensen die te duur wonen, redde het niet.

Zeist  - Iedereen die financiële problemen heeft is anders en alleen maar algemene regels toepassen is niet de oplossing, vindt de gemeente. Inkomensondersteuning geven is niet genoeg, het gaat er voortaan om hoe mensen zelf hun situatie kunnen verbeteren. Als er meer dan financiële problemen zijn, wordt daar ook aan gewerkt en het gaat er vooral om te kijken naar wat mensen wél kunnen.

Scherper formuleren

PvdA en D66 wilden de doelstellingen nog wat scherper geformuleerd hebben: over 3 jaar moet 70% van de mensen met een inkomen van maximaal 130% van het sociaal minimuminkomen gebruik maken van het nieuwe beleid, en de helft van de kinderen van het ‘Jongpakket’, dat ervoor moet zorgen dat ze gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdgenoten.

D66 kiest kant oppositie

Wethouder Sander Jansen (VVD) had daar weinig behoefte aan, maar Yolanda Ledoux (D66) wees er op dat over een paar jaar alleen de officiële tekst nog over is, en dat daar best scherpe doelstellingen in mogen staan. Omdat haar partij met de oppositie meestemde werd het amendement aangenomen.

Bestaande regelingen blijven

Ook een oproep om vast te leggen dat de bestaande regelingen (zoals de Geld Terug Regeling) niet afgeschaft worden voordat er een evaluatie is geweest, werd aangenomen met de stemmen van VVD, Seyst.nu en CDA tegen.

Huurverlaging 

Een gezamenlijke motie van de oppositiepartijen GroenLinks, SP, ChristenUnie/SGP, PvdA en NDZ om iets te doen voor mensen die te duur wonen en daardoor onvoldoende toeslag krijgen, haalde het echter niet. De partijen wezen op een vurig pleidooi van Graas Teuben, een van de oprichters van de Voedselbank, die bepleit dat woningcorporaties in die gevallen huurverlaging toepassen. Wethouder Jansen wilde daar best met corporaties over praten, maar verder wilde hij niet gaan. VVD, CDA, Seyst.nu en D66 waren het met hem eens.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie