Asbest van heel dichtbij.
Asbest van heel dichtbij.

ChristenUnie/SGP bezorgd: Waar ligt het asbest in Zeist?

10 mei 2017 om 14:18 Politiek

De gemeente Zeist moet de minister laten weten dat de opgave om voor 2024 alle daken met asbest te saneren nagenoeg onhaalbaar en onbetaalbaar is. Dat vindt de ChristenUnie/SGP. De partij wil ook dat de gemeente snel inventariseert op hoeveel daken in de gemeente nog asbest ligt.

Zeist - In heel Nederland mag in 2024 niemand meer asbest op het dak hebben. De gemeenten moeten daar voorlichting over geven en ze moeten er ook op toezien dat het gevaarlijke materiaal straks weg is. Iedereen die meer dan 35 m2 asbestdak heeft, moet dat door een gespecialiseerd bedrijf weg laten halen. Daarvoor is 4,50 euro subsidie per vierkante meter; volstrekt onvoldoende volgens de ChristenUnie/SGP.

De partij wil heel graag weten om hoeveel daken het gaat in Zeist. “We kunnen niet handhaven als we niet weten waar de asbestdaken liggen.” Voor deze enorme opgave en zou het college beleid moeten ontwikkelen. Want: wat zijn de financiële gevolgen voor de gemeente zelf (ook de gemeentelijke daken moeten asbestvrij zijn) en voor huiseigenaren? En zijn er mogelijkheden om de daken die gesaneerd moeten worden direct te verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of isolatie?

De partij vindt deze verplichting eigenlijk niet te doen, en wil dat het college van B en W dat aankaart bij het Rijk en op andere geschikte plekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie