Afbeelding

Zeister Kamerlid Arissen (PvdD) blijft ook actief als Statenlid

13 april 2017 om 14:00 Politiek

Dierenliefde en opkomen voor de kwetsbaarsten is iets wat haar van jongs af aan is bijgebracht. Zeistenaar Femke Merel Arissen is sinds kort Tweede Kamerlid namens de Partij van de Dieren (PvdD).

door Asta Diepen Stöpler

Zeist – Arissen is vanaf de oprichting in 2002 lid van de PvdD. “Sinds 2013 ben ik echt politiek actief.” Op dit moment is ze Statenlid van de provincie Utrecht. “Dat blijf ik voorlopig combineren met het Tweede Kamerlidmaatschap.”

Ze groeide op in de landelijke omgeving van de Alblasserwaard. Voor haar studie Rechten en Nederlands met bijvakken Filosofie/ethiek verhuisde ze naar Utrecht Sinds anderhalf jaar woont ze in Huis ter Heide. “Toen ik klein was protesteerde mijn oma al tegen de zeehondenjacht in Canada en ook mijn moeder is een echte idealiste. Opkomen voor kwetsbare waarden en een stem geven aan diegenen zonder stem - de dieren- en aan diegenen wiens stem niet gehoord wordt, geeft mij veel voldoening.”

De eerste weken als Kamerlid waren hectisch. “Het was een enorm spannende campagne en een geweldige overwinning: drie Kamerzetels erbij.” Haar maidenspeech ging over discriminatie en racisme in Nederland, “een urgent onderwerp. Ik vond het een eer om direct over zo’n onderwerp te mogen speechen. Ik vind het heel bijzonder om in de unieke positie te zijn waarin ik écht dingen ten goede kan veranderen, voor mens, dier, natuur en milieu.” Arissens aandachtsgebieden zijn veiligheid, justitie, zorg, preventie en milieu en circulaire economie.

Arissen heeft een duidelijke visie op de mogelijke houtenergiecentrale bij zwembad Dijnselburg. “Biomassacentrales, in dit geval een houtenergiecentrale, zijn wat de Partij voor de Dieren betreft geen duurzame vorm van energie. Wetenschappelijk is bewezen dat biomassa niet bijdraagt aan een lagere CO2 uitstoot. Het zorgt juist voor ontbossing en biodiversiteitsverlies wereldwijd en is slecht voor de luchtkwaliteit. De PvdD ziet meer in energiebesparing en andere vormen van duurzame energie, zoals zonnepanelen op daken. De houtcentrale in Zeist is gelukkig onlangs op de lange baan geschoven. Hopelijk komt van uitstel afstel. Het is goed dat de omwonenden zoveel verzet hebben getoond. Dit soort dingen moeten we niet toestaan in onze gemeente.”

Huis ter Heide is een mooie plaats om te wonen. “Het is heerlijk om ‘s avonds de bosuilen te horen in plaats van het stadslawaai. Het Zeister bos vind ik prachtig. Het is goed dat bepaalde delen, al dan niet tijdelijk, zijn afgesloten voor het publiek om de natuur en de dieren rust te gunnen. Er komen relatief veel vogelsoorten voor, maar ook reeën. Het is echt iets om heel zuinig op te zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie