Bang om nergens anders meer aan toe te komen dan de tuin of het balkon hoeft u ook niet te zijn. Veel onderhoud kost een tuinreservaat niet. Ervaren docenten laten u zien hoe dat kan.
Bang om nergens anders meer aan toe te komen dan de tuin of het balkon hoeft u ook niet te zijn. Veel onderhoud kost een tuinreservaat niet. Ervaren docenten laten u zien hoe dat kan.

Volg de tuinreservatencursus van het IVN en breng leven in je tuin!

8 april 2017 om 08:00 Algemeen

Zeist / Utrechtse Heuvelrug - IVN Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert vanaf 9 mei een cursus Tuinreservaten. In zes dinsdagavonden en twee zaterdagochtenden leert u hoe u uw tuin of balkon, klein of groot, kunt omtoveren in een plek waar behalve uzelf, ook kleine dieren graag komen.
Vanaf het begin gaat u aan de slag met uw eigen buitenplek. Dat kan een balkon, dakterras, gevel- of achtertuin zijn: alles is goed. Oud-cursist Lianne heeft een balkontuin en zegt hierover: “Natuurlijk tuinieren kan overal, ook op een balkon in Utrecht. Met potten, bakken en een balkonrand kun je een groen paradijs voor mens en dier creëren. Zelfs mijn over-balkon-buren zijn geïnspireerd geraakt.”

Moniek (oud cursist) benadrukt vooral hoe zelfwerkzaam de cursus is. “Je daagt elkaar uit om goed naar de mogelijkheden van je eigen tuin/balkon te kijken, met speciale aandacht voor de wensen van dieren in jouw omgeving die je met weinig inspanning als gast kunt verwelkomen. Vervolgens ga je met een groep gelijkgestemden op zoek naar de uitdagingen die je jezelf stelt om hieraan tegemoet te komen. De cursus biedt hiervoor op een positieve en enthousiasmerende wijze handvatten. Daarbij wordt uitvoerig stilgestaan bij de concrete situatie van individuele cursisten. Niet alleen de docenten, maar ook de gastdocenten en de cursisten hebben daarbij hun inbreng. Het boek dat als leidraad fungeert, staat vol handige tips en verwijzingen naar meer informatie. De excursies zijn niet alleen leuk, maar dragen zeker bij aan de beeldvorming van je ideale tuin/balkon.”
Tijdens de lessen komen diverse onderwerpen aan bod. Pien (oud cursist) over de les bodemleven: “De les over het bodemleven was werkelijk een eyeopener. Ik ben nu overtuigd van het nut van compost!” Uw tuin of balkon wordt gastvrijer wanneer u aandacht besteedt aan dieronderkomens die soms makkelijk te maken zijn. Pien: “Ik denk nu in egels.” Met wat basiskennis over vogels, zoogdieren en hun biotopen, insecten, spinnen, vlinders, bijen en wat eenvoudige hulpmiddelen komt u al een heel eind.
Cursusdagen zijn dinsdag 9 en 13 mei, 6, 13, 20 en 27 juni, telkens van
19:30 tot 22:00 uur in het Torenlaantheater aan de Torenlaan 38 in Zeist. De excursies zijn op zaterdag 13 mei en 10 juni, telkens van 9:30 tot 12:30 uur. Inschrijven kan tot 18 april 2017.

Het inschrijfformulier en de voorwaarden vindt u op:
www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
Meedoen kost € 95,00 per persoon. U krijgt hiervoor 6 lesavonden (inclusief thee/koffie), 2 excursies, een cursusmap en het handboek Diervriendelijk Tuinieren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie