Archieffoto van Oud Zandbergen.
Archieffoto van Oud Zandbergen.

Leerlingen van cbs Oud Zandbergen bedenken hoopvolle ideeën

22 maart 2017 om 11:48 Algemeen

Huis ter Heide - Wat is hoop? Waar hoop je op? En wat geeft je hoop als je dingen meemaakt die niet zo leuk zijn? Deze vragen houden leerlingen van Oud Zandbergen deze week bezig, in het kader van de landelijke Week van de Hoop. En dat levert mooie, hoopvolle ideeën op.

De Week van de Hoop is een initiatief van Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. Landelijk besteden ruim  3.000  klassen op meer dan 400  scholen in het basis-, middelbaar-, en beroepsonderwijs in deze week aandacht aan het thema ‘hoop’. Dat doen ze aan de hand van gratis lespakketten en een app, die zijn ontwikkeld door Verus. Met de themaweek wil de onderwijsvereniging laten zien dat juist in het onderwijs hoopvolle dingen gebeuren.

Ook cbs Oud Zandbergen doet mee aan de Week van de Hoop. Directeur Jeu Boelen  vertelt:

Voorbeeld:

“Hoop is één van de belangrijkste dingen in het leven: hoop geeft ons kracht om er samen iets moois van te maken. Maar hoop is ook een beetje ongrijpbaar, want: hoe krijg je hoop, als je bijvoorbeeld verdrietig bent? En hoe kun je een ander hoop geven? Het is fantastisch om te zien hoe we deze week samen ontdekken waar we hoop van krijgen, en hoe we onze hoop kunnen delen met elkaar en met de wereld om ons heen. Uiteindelijk blijven we hoopvol. Zo willen we voor onszelf, mar voor alles en iedereen, het geluk bevorderen. We willen immers allemaal een gelukkeling zijn.”

Op zoek naar de lente

In groep 1, 2 en 3 zijn de kinderen bezig met de hoop die de lente brengt. In filmpjes van ‘Lenne en Lucas’ maken ze mee hoe de hoofdpersonen op zoek zijn naar de lentekleuren. Ze hopen dat die weer terugkomen, want dat betekent dat het weer warm wordt en ze lekker naar buiten kunnen. De kinderen gingen zelf ook buiten op zoek naar dingen die erop wijzen dat de lente begint. En ze maakten een mooi kunstwerk over wat zij hopen te gaan doen als het zomer is.

Aan de slag met onoplosbare problemen

In groep 4, 5 en 6 keken de leerlingen naar video’s van professor Hopeloos. Deze professor ziet allemaal problemen, en het lukt haar niet om ze op te lossen. Daarom roept ze de hulp in van de kinderen.

Keuzes met gevolgen

De leerlingen van groep 7 en 8 speelden de game ‘Missie Hoop’. Het spel gaat over een jongen die ziet dat zijn klasgenoot wordt gepest en hier graag iets aan wil doen. De leerlingen kunnen hem helpen door allerlei keuzes te maken. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat zijn ‘Hoopmeter’ stijgt.

Filmpjes

Alle leerlingen maken individueel, per klas of per groepje een videopresentatie over hun project. Al deze filmpjes zijn vanaf het einde van de week van de Hoop te zien op de landelijke website van de Week van de Hoop: www.ikhebhoop.nl

Hier vormen inzendingen uit heel Nederland samen de ‘Wall of Hoop’: een pagina vól hoopvolle verhalen uit het onderwijs. De filmpjes van de cbs Oud Zandbergen zijn terug te vinden wanneer je zoekt op Huis ter Heide.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie