Afbeelding

Steun ‘Microkrediet voor Moeders’

8 maart 2017 om 08:12 Cultuur

Zeist - Je donatie niet 1 keer, maar vele malen goed gebruikt om heel arme vrouwen in Zuidoost Azië te helpen aan economische zelfstandigheid en een beter leven. Dit is precies wat Microkrediet voor Moeders (MvM) doet: vrouwen in onder meer India, Pakistan, Indonesië en Sri Lanka bescheiden bedragen lenen, waarmee ze economisch zelfstandig kunnen worden.”

door Asta Diepen Stöpler

Joska de Kruijf is vrijwilliger bij Microkrediet voor Moeders. In de regio Zeist is zij actief om bekendheid aan de organisatie te geven. “De leningen worden binnen een jaar terugbetaald en dat geld wordt opnieuw uitgeleend aan een andere vrouw om haar te helpen enzovoorts enzovoorts. Mensen in Nederland kunnen met een relatief laag bedrag enorm helpen. Met 33 euro kan een vrouw in een naaimachine kopen, voor het verbouwen van rijst, groenten en fruit volstaat 54 euro. Met eenmalige of vaste donaties kunnen we veel vrouwen bereiken. Sinds de oprichting is 2005 zijn zo’n 30.000 vrouwen - en hun gezinnen - geholpen. Het terugbetalingspercentage van de leningen is dik 95%.”

Naast geld krijgen de vrouwen ook ondersteuning en ondernemerstraining van lokale adviseurs. “Het spreekwoord is: Wij geven hen een hengel in plaats van vis. MvM gaa verder. We leren de vrouwen hoe ze het beste kunnen vissen. Met geld alleen help je niet op lange termijn. Belangrijk is hen ook vaardigheden te leren als ondernemerschap, omgaan met geld en investeren,” aldus De Kruijf.
De jaarlijkse kookmaand - oktober - is een grote sponsoractie van Mikrokrediet voor Moeders. “Lekker koken voor familie, vrienden, buren, collega’s. Je nodigt hen uit met het verzoek om een donatie te doen aan MvM. Een gezellige en laagdrempelige manier waaraan iedereen kan meedoen.

Ook restaurants door bijvoorbeeld een speciaal MvM-menu of gerecht op de kaart te zetten, waarvan de opbrengst ten goede komt aan vrouwen in onder meer Bangladesh, Cambodja, Nepal en Vietnam.’’

Meedoen? Stuur een e-mail: jdekruijf@microkredietvoormoeders.org of kijk op: www.microkredietvoormoeders.org

Voorbeeld

Seeta uit Sri Lanka kreeg in 2005 een kleine lening van MvM. Sindsdien maakt ze lunchpakketten voor de verkoop. Onlangs zochten de oprichters van MvM - Erlijn Sie en Samantha Rolefes - haar op. Seeta verdient vier keer meer dan vroeger, waardoor haar dochter naar de universiteit kan en haar zoon een eigen naaiatelier heeft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie