Afbeelding

Al 20 jaar bijzondere boomtochten van Jeroen Heindijk in het Panbos

27 januari 2017 om 10:00 Algemeen

“Bomen kunnen ons veel vertellen. Ieder bos heeft zijn eigen verhaal, waar wij mensen van kunnen leren.” Jeroen Heindijk geeft 20 jaar bostochten en jaarcursussen in Zeist. Een paar keer per jaar organiseert hij Engelandreizen, het land met talloze oeroude bomen.

Door Asta Diepen Stöpler


Zeist – Heindijk houdt maandelijks boomwandelingen in het Zeister Panbos.

“Bomen vertellen ons veel over het leven. Bomen staan voor verbinding. Ze zijn onlosmakelijk met de wereld verbonden, zijn er een mee.

Veel mensen leven en denken in hokjes en grenzen. Ik wil laten zien en ervaren hoe je in verbinding komt met de wereld om je heen. Beter contact krijgt met jezelf, zodat je meer begrip hebt voor je zelf en voor de mensen om je heen.”

Bankiers en bomen

Tussen mensen en bomen zijn veel overeenkomsten. “Alleen zien mensen deze niet goed meer.” Met een voorbeeld kan Jeroen het beste duidelijk maken wat hij bedoelt.

“Bankiers laat ik bij een boom stilstaan en nadenken over de aanwas van hout in kubieke meters van bomen, de opbrengst ervan.

Maar ook wat nodig is om een bos gezond en evenwichtig te laten groeien. Net als in de financiële wereld is een gezonde stroming nodig voor een goede balans. Mensen in de zorg wijs ik op het natuurlijke helende vermogen van de natuur. Zo zijn er talloze overeenkomsten met de menselijke wereld.”

Verschillende karakters

De verschillende boomsoorten hebben ieder hun eigen karakter. “Een lindeboom is actief, sociaal, daarom zie je deze boomsoort veel op pleinen. Een beuk is ook sociaal, maar nodigt meer uit tot rust. Als je onder een beuk staat of zit, kom je tot rust.”
Heindijk weet veel van de geschiedenis van het Panbos en de bomen die er zijn. “De ene groep bomen is ooit geplant voor om beschutting te bieden aan wandelende dames. Andere bomen dienden voor de productie van hout of vruchten.

Er zijn ook veteranenbomen, die heel veel mee hebben gemaakt, brand, blikseminslag, storm. Duizenden mensen heb ik meegenomen op mijn bostochten. Uit alle lagen van de bevolking en beroepsgroepen, ook BN’ers. Vaak krijgen ze bijzondere ervaringen en inzichten.

Het klinkt misschien wazig, maar ik sta juist met beide benen op de grond. Via martials arts ben ik op deze wijze naar bomen gaan kijken.”
Heindijk organiseert maandelijkse tochten en jaarcursussen in het Panbos. Minstens zes keer per jaar houdt hij reizen naar de oeroude bossen in Zuid-Engeland.

www.bostochten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie