Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is 17 nieuwe Gastheren- en vrouwen van het Landschap rijker. 
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is 17 nieuwe Gastheren- en vrouwen van het Landschap rijker. 

Nieuwe gastheren voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

19 november 2016 om 18:00 Algemeen

Heuvelrug – Tijdens de IVN-cursus ‘Gastheer van het Landschap’ hebben recreatieondernemers zich de afgelopen weken verdiept in de ontstaansgeschiedenis, de cultuurhistorie en de natuur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op donderdag 17 november overhandigde Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park, het certificaat ter afronding van de cursus aan de deelnemers. De 17 kersverse Gastheren- en vrouwen kunnen hun gasten vanaf nu alles vertellen over het bijzondere landschap en de cultuurhistorie van de Heuvelrug. 


Recreatieondernemers zijn de schakel tussen de natuur en haar bezoekers. Daarom leidt het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) in samenwerking met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het Regionaal Bureau voor Toerisme, ondernemers op tot ‘Gastheer van het Landschap’. Onder de deelnemers  vallen onder andere vakantieparken, hotels, restaurants, conferentiecentra, campings en B&B’s. Ook de schaapsherder van de Heuvelrug deed mee. 

Mooiste plekjes

Als gastheren- en vrouwen kunnen ze hun gasten alles vertellen over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van de Heuvelrug. Ook zijn er tijdens de cursus samenwerkingsverbanden aangegaan om het recreatief aanbod op de Heuvelrug te vergroten. Een van de ideeën is om een Heuvelrug ‘beleef app’ te ontwikkelen. IVN, RBT en de ondernemers gaan, als onderdeel van de cursus, bij bezoekers peilen of dit idee aansluit bij hun behoeften.

Certificaat en gevelbordje

Janine Caalders, voorzitter van het Nationaal Park, overhandigde donderdag 17 november in Chalet Helenaheuvel het certificaat en gevelbordje aan de deelnemers. “Als Nationaal Park werken we aan het beter verbinden van natuur en economie. Groen is het goud van de Heuvelrug. Veel ondernemers willen graag een bijdrage leveren aan het behoud van dat groene goud. Op verschillende manieren zijn natuurorganisaties, landgoedeigenaren en ondernemers in het Nationaal Park bezig om hier vorm aan te geven. De cursus gastheerschap draagt daar aan bij: de gastheren zijn richting de bezoekers de ambassadeurs van het Nationaal Park.” aldus Janine Caalders. 

Nu al 76 opgeleide gastheren

Het Heuvelrugse gastherennetwerk bestaat nu uit 76 opgeleide ‘Gastheren van het Landschap’. Op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug staat het overzicht van aangesloten recreatieondernemers. Meer informatie over ‘Gastheer van het Landschap’ en het actuele cursusaanbod is terug te vinden op IVN.nl. 

Gastheer van het Landschap in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie