Nominatieronde geopend voor jaarlijkse vredesprijs

2 september 2021 om 13:52 Lokaal Deel je nieuws

Werken aan vrede is voor sommige inwoners van de gemeente Zeist bijna een vanzelfsprekendheid. Zij zetten zich actief in om de onderlinge relatie tussen mensen te bevorderen en gaan uit van de gedachte dat iedereen meetelt. Elk jaar wordt in september een persoon in het zonnetje gezet die op lokaal niveau werkt aan vrede – met de uitreiking van de Vredesduif.

De nominatieronde voor dé vredesprijs van Zeist is weer geopend. “Ken je iemand die een belangrijke bijdrage levert aan vrede in onze omgeving, dan kun je ons dat voor 15 september laten weten”, vertelt Pieter Meester, voorzitter van het Platform Levensbeschouwingen en Religies Zeist. Dit platform coördineert jaarlijks de Vredesontmoeting in Zeist. “Iemand die is voorgedragen maakt kans op het ontvangen van de Vredesduif, wat je kunt zien als een warme erkenning voor vaak belangeloos hartenwerk.”

De Vredesduif is een glazen schaal, gemaakt door lokaal glaskunstenaar Wout Zijp. Jaarlijks gaat de prijs als wisseltrofee naar een andere persoon. De uitreiking is traditioneel de afsluiter van de nationale Vredesweek, die dit jaar plaatsvindt van 18 tot 26 september. In voorgaande jaren waren winnaars onder andere Linda Otterman van het project Samen Oplopen, Jantje Paasman van de Weggeefwinkel en Najib Zahri van de Stichting Tolérance.

“We kunnen de Vredesduif alleen uitreiken als er mensen worden voorgedragen”, laat Meester weten. “Daarom doen we een oproep aan alle lezers van de Nieuwsbode om een voordracht te doen. Je kunt bijvoorbeeld iemand nomineren die zorgt voor grote onderlinge betrokkenheid, voor begrip van een andere cultuur, of voor het steunen van mensen die anders buitengesloten dreigen te worden. Misschien zijn er lokale bewoners die ervoor hebben gezorgd dat mensen of groepen na een gespannen relatie weer in goede harmonie naast elkaar kunnen leven. Elke stap op weg naar vrede telt.”

Ken jij iemand die een vredesprijs verdient? Laat dat weten via vredesduifvanzeist@gmail.com. Vertel vooral waarom je hem of haar een geschikte kandidaat vindt. Misschien wordt h/zij wel de winnaar van de Vredesduif 2021! Inzenden kan tot 15 september aanstaande. Iedereen is welkom bij de uitreiking, op zondag 26 september om 15:00 uur in de Kerk van de Broedergemeente (Zusterplein 12, Zeist).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie