het zusterplein in de jaren 40
het zusterplein in de jaren 40 gemeentearchief

Herdenking opvang duizenden vluchtelingen in najaar 1944

20 september 2021 om 15:10 Lokaal Deel je nieuws

Op vrijdag 24 september  wordt een  gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog onthuld bij de kerk aan het Zusterplein  ter nagedachtenis van de opvang van duizenden vluchtelingen. De plechtigheid begint in de kerk aan het Zusterplein. Aanvang 14.30 uur. U bent van harte welkom.

Graag horen wij van u of u van de uitnodiging gebruik maakt..

Dit gedenksteentje wordt onthuld  in een serie van stenen, die herinneren aan verzetsstrijders,Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4- en 5 mei Comite in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd.

Opvang duizenden vluchtelingen in Zeist

Het gonst van de geruchten in september 1944. De geallieerden komen eraan! Het is onrustig in Zeist. Door de Dorpstraten rijden vrachtauto’s en personenwagens, al dan niet gecamoufleerd. Bij station Driebergen-Zeist is het een drukte van belang met vertrekkende Duitsers. Auto’s en fietsen worden gevorderd. De uitzonderingstoestand wordt afgekondigd. Zondag 17 september zijn er de hele dag vliegtuigen in de lucht en er wordt continu geschoten. Na een paar dagen wordt duidelijk, dat er bij Arnhem wordt gevochten. Er komt een grote vluchtelingenstroom, van inwoners uit Arnhem, Limburg en de Veluwe op gang.  Al snel wordt duidelijk, dat er een paar duizend vluchtelingen in Zeist terecht zullen komen.

Op het Zusterplein wordt een evacuatiepost ingericht. In het de tuin van het  huis van evangelist Kits op het Zusterplein wordt voor de vluchtelingen gekookt. De omstandigheden zijn niet gemakkelijk. Er is al niet veel eten, maar doordat er steeds meer vluchtelingen komen dreigt een groot tekort aan voedsel, elektra en gas. Om de nieuwe stroom vluchtelingen op te vangen worden  kerken en scholen in Zeist door de gemeente gevorderd. Eind november zijn de vluchtelingen ondergebracht op evacuatie-adressen in Zeist of verder getrokken. De kerk aan het Zusterplein kan weer worden gebruikt voor kerkdiensten. Tot aan het eind van de oorlog zijn veel vluchtelingen op het opvangadres gebleven.

Geheugen van Zeist

De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl.

De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie