Rina van Kilsdonk en Nel Barnier, twee van de vier organisatoren van Kunstroute Zeist
Rina van Kilsdonk en Nel Barnier, twee van de vier organisatoren van Kunstroute Zeist Adriënne Nijssen

Het voelt als een jubileum

21 september 2021 om 07:20 Overig

ZEIST – In oktober vindt voor de twintigste keer de ‘Kunstroute Zeist’ plaats. Ooit begonnen als ‘Open Atelier Zeist’, verdeeld over twee dagen, is het nu uitgegroeid tot een evenement van drie weekenden.

Adriënne Nijssen

,,De eerste Kunstroute Zeist was in 2000,” vertellen Rina van Kilsdonk en Nel Barnier, twee van de vier organisatoren van het evenement. ,,Een goed rekenaar weet dan dat we vorig jaar ons twintigjarig jubileum zouden vieren, maar helaas, zoals bij zoveel evenementen gooide corona roet in het eten. We hebben dit jaar onze twintigste kunstroute en dat voelt toch een beetje als een jubileum. We gaan dan ook iets speciaals doen,” zeggen de dames.

In 2000 begon Kunstroute Zeist met zeven mensen en zeven verschillende disciplines. ,,Kunstenaars kregen er lucht van en het groeide en groeide, steeds meer mensen wilden meedoen. Nu hebben we ruim vijftig inschrijvingen verdeeld over twee weekenden. Ook nu doen een flink aantal disciplines mee. Iedere kunstenaar heeft zijn eigen expositieruimte en daar ook de verantwoording voor,” vertelt Rina. ,,Vanwege het jubileum betalen de deelnemende kunstenaars slechts twintig euro voor hun deelname.”

Normaliter bestaat de ‘Kunstroute Zeist’ uit twee weekenden. ,,Dat is zo gegroeid. De buurtschappen van Zeist lagen te ver uit elkaar voor één weekend. Mensen konden in dat ene weekend lang niet alle locaties bezoeken die ze graag wilden bezoeken,” vertelt Rina.

Dit jaar is er, vanwege het jubileum, nog een derde weekend aan toegevoegd. Het openingsmoment is het weekend van 2-3 oktober en vindt plaats in het Beaufort Huis aan de Woudenbergseweg 70 in Austerlitz. ,,Dat wordt echt iets speciaals,” vertelt Nel. ,,Een groot deel van de kunstenaars heeft een foto laten maken van één werk dat zij zelf uitzochten. Deze worden op Dibond, een soort dun aluminium, van ongeveer een vierkante meter geprint. Al deze werken worden in dat weekend tentoongesteld rondom het Beaufort Huis, zowel op de terrassen als in tuin. We noemen het tijdelijk ‘De Kunsttuin’. Dit is nog nooit vertoond in Austerlitz.”

Op 9 en 10 oktober is de ‘Kunstroute Zeist’ geopend in Zeist en Austerlitz. Op 16 en 17 oktober zijn Den Dolder, Bosch en Duin en Huis ter Heide aan de beurt. ,,Voorheen werd een geprinte route verspreid, maar wij zijn milieubewuster geworden,” vertelt Nel. ,,De route langs de deelnemende kunstenaars is nu te vinden op www.kunstroutezeist.nl.”

Kunstroute Zeist is ooit begonnen als particulier initiatief en dat is het nog steeds. ,,We krijgen tegenwoordig wel subsidie van Cultureel Zeist,” vertelt Nel. ,,En dat is natuurlijk heel fijn. Want het wordt voor kunstenaars steeds moeilijker om werk in een galerie te hangen. Deze kunstmanifestatie is dan ook een fantastische mogelijkheid om te laten zien wat je maakt en wat je passie is.”

De dames moeten er niet aan denken dat de Kunstroute zou verdwijnen. ,,Soms bestond de organisatie maar uit twee personen. En dat is dan echt heel hard werken. Maar zo’n gebeuren laat je toch zo maar niet verdwijnen, desnoods gaan we met zijn tweeën door. Dit is zo’n mooie gelegenheid voor kunstenaars en publiek om met elkaar in contact te komen. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit voor deze drie evenementen.”

Alle locaties die meedoen aan ‘Kunstroute Zeist’ zijn op genoemde data te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie