NPV-vrijwilliger
NPV-vrijwilliger Ellen Teunissen

Bijzondere ontmoetingen aan het eind van een leven

28 september 2021 om 16:56 Lokaal Deel je nieuws

In de zomer van 2016 meldde ik me aan als aspirant-vrijwilliger voor terminale thuiszorg.

Ik ben in de afgelopen vijf jaar in heel wat huizen binnen geweest en in heel wat verschillende situaties terecht gekomen. Maar vooral heb ik veel mensen ontmoet. Het mag misschien vreemd klinken: wat zul je nog iemand “ontmoeten” aan het einde van diens leven ? Tot je beseft: het gaat nog steeds om “iemand”.  Die dan wel terminaal is, binnen afzienbare tijd doodgaat, maar die niet ophoudt een mens te zijn. Het is nog altijd “iemand”, een persoonlijkheid. Met wie ik als vrijwilliger kan praten, kan communiceren, kan uitwisselen, een grapje kan maken, met wie ik een band kan aangaan, voor wie ik iets kan doen, die mij iets kan leren. En nee, dat is niet verdrietig of deprimerend, dat is alleen maar heel bijzonder. 

De meneer die nooit slager kon worden, maar voor wie het aankopen en uitbenen van koeien zijn lust en zijn leven was, stelde mij op de proef door te vragen wáár in een runderkarkas zich de jodenhaas, het ezeltje en de muis bevinden, en hoe lang het staartstuk gebraden moet worden - en ik slaagde ! Wat jammer dat we elkaar niet veel eerder tegengekomen zijn, zei hij. Ja, dat zou leuk geweest zijn.

Spijt dat we elkaar niet eerder waren tegengekomen had ik ook bij de oude dame die op latere leeftijd filosofie was gaan studeren. Ze had overal pijn en kon bijna niets meer. Ze vroeg mij beschroomd haar te helpen een andere houding te vinden in bed. Ik zat op de rand van haar bed en ze zei: zo bijzonder dat je dit doet. Wildvreemden voor elkaar en dan toch zo intiem … we moesten allebei huilen.

Ik mag bij mensen zijn aan het eind van hun leven. Ik vind dat een groot voorrecht. En ik mag bij echtgenoten, kinderen, vrienden zijn in de zeer persoonlijke, intieme periode dat hun geliefde aan het eind van zijn leven is. Ook dat is bijzonder.

Al deze bijzondere ontmoetingen … dat had ik vijf jaargeleden niet kunnen bedenken. Zoveel mensen, die er nu niet meer zijn, of die ik nu niet meer zal zien, maar die me wel bij blijven.

Daarom vind ik dit vrijwilligerswerk zo bijzonder

Word vrijwilliger en meld je aan voor de introductietraining op 5 en 19 november in Zeist!

Meer informatie? Neem gerust contact op met de coördinatoren: Anja Oosterhoff, tel: 06-10515337, of Janine Jonker, tel:  06-53532418.

U kunt ook een mail sturen naar info@npvzeist.nl.  Of kijk op onze website: www.npvzeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie