V.l.n.r. Lies Rollmann, Jolanda de Meester, Sandra van Riet, Karen Steenwinkel, Liselore Halink, Jan Halink en Lisa Biris.
V.l.n.r. Lies Rollmann, Jolanda de Meester, Sandra van Riet, Karen Steenwinkel, Liselore Halink, Jan Halink en Lisa Biris. Karen Steenwinkel

De vier elementen centraal

29 september 2021 om 13:40 Overig

,,We hebben als kunstenaar weer enorm de behoefte onze kunst met het publiek te delen na de afgelopen anderhalf jaar. Het kunstenaarschap bestaat volgens ons niet zonder het te delen met je publiek,” vertelt Liselore Halink, opgegroeid in Zeist.

door Adriënne Nijssen

Den Dolder - Met we en ons bedoelt ze zichzelf, Lies Rollmann, Lisa Biris, Sandra van Riet, Karen Steenwinkel, Jolanda de Meester en Jan Halink. Komend weekend exposeren zij met zijn zevenen in de Gehoorzaal in Den Dolder met de expositie ‘Elements’. ,,Karen, Jolanda en Jan hadden series gemaakt met als thema de vier elementen. Jan deed dat met schilderijen en Karen en Jolanda werken aan kunstprojecten die voornamelijk bestaan uit fusion art waarbij de wereld van kunstfotografie en textielart samensmelten. Lies, Lisa, Sandra en ikzelf zijn keramisten. Vooral als keramist werk je de hele dag met de uitdagingen van de vier elementen. Aarde tref je aan in de klei, water in de vochtigheidsgraad, lucht in het droogproces en vuur in het stookproces. Daar komt de naam van de tentoonstelling uit voort.”

Jan is de vader van Liselore, de andere vijf kenden elkaar van verschillende vriendschappen die grappig genoeg los van elkaar bleken te overlappen. ,,Wat ons verder verbindt is de waardering voor elkaar als kunstenaar. Iedereen heeft een hele eigen stijl, maar de gedrevenheid en de ambachtelijkheid van het creatieproces is heel herkenbaar onderling. We kunnen dan ook niet stoppen met praten over kunst en keramiek als we bij elkaar zijn. Doordat we zo verschillen voelt het ook heel geborgen om informatie uit te wisselen. Door de combinatie van de verschillende disciplines en dit thema voelde het heel logisch om samen te exposeren. Bovendien versterken veel werken elkaar door ze thematisch te combineren.”

De ontmoetingen die je tijdens een expositie hebt zijn een waardevolle inspiratiebron. En dat hebben kunstenaars de afgelopen tijd node moeten missen. ,,Tevens is het voor mij persoonlijk van belang ook met het maken van kunstobjecten bezig te zijn naast mijn serviescollecties. Een expositie is een belangrijke stok achter de deur om weer vanuit mijn hart te gaan creëren zonder productiedruk,” vertelt Liselore.

Terwijl Liselore haar inspiratie vooral haalt uit de mooie luchten, komt de inspiratie voor de objecten van Lisa uit alle prachtige vormen, texturen en kleuren die de natuur te bieden heeft. In het werk van Lies komen keramisch, meubel- en grafisch ontwerp samen in de tegeltafels die zij maakt. Lies maakt kleine series gebruikskeramiek en unieke stukken. Karen en Jolanda proberen samen een nieuw licht te werpen op exposeren. Hun kunst wordt geprint op zijde, waardoor er minder afval is dan bij de huidige manier van exposeren. De kunstwerken zijn makkelijk te wisselen en later kan het doek ook nog worden gebruikt als sjaal of kledingstuk. Jan tenslotte schildert zowel twee- als driedimensionaal.

,,Ik zou natuurlijk nog veel meer kunnen vertellen,” zegt Liselore, ,,maar ik nodig mensen vooral uit gewoon te komen kijken naar deze bijzondere tentoonstelling.”

De expositie ‘Elements’ is geopend op 1, 2 en 3 oktober. Op 1 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. Op 2 en 3 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid. Navigatieadres is Vijverhof 1, Den Dolder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie